Izvor: JUGpress.com, 26.Apr.2023, 08:31

Martinović: Službenici na lokalu usavršavanjem doprineli efikasnijem pružanju usluga građanima

BEOGRAD

„Zahvaljujući trudu koji službenici ulažu u razvoj ličnih i profesionalnih znanja i veština, iz godine u godinu možemo da se pohvalimo sve efikasnijim uslugama koje se pružaju građanima, ali i impozantnim brojevima. Samo tokom prošle godine više od 5,5 miliona građana nije moralo u različitim postupcima da prilaže isprave o svom ličnom statusu, jer su ih organi pribavljali iz Registra matičnih knjiga po službenoj dužnosti. Isto tako, 448 službenika na poslovima >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << ažuriranja jedinstvenog biračkog spiska donelo je blizu 960 hiljada rešenja na kojima se zasnivaju promene u biračkom spisku“, istakao je ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović na konferenciji „Sektorsko posebno stručno usavršavanje u jedinicama lokalne samouprave“, koju je organizovalo MDULS.

Martinović je ukazao da učešće i podrška službenika u uspostavljanju novog sistema stručnog usavršavanja govori da ono počinje da ostvaruje željeni reformski cilj, a to je jednak pristup pravu na stručno usavršavanje svim zaposlenima u javnoj upravi, bez obzira gde žive i rade. Podsetio je da je uprava Srbije za samo pet godina izgradila sistem stručnog usavršavanja kojim se svrstala u red najrazvijenijih u Evropi, a na koji se danas ugledaju mnoge države regiona i šire.

„Stručno usavršavanje zaposlenih u JLS zauzelo je jedno od centralnih mesta u procesu reforme javne uprave jer je to najbolji mehanizam za unapređenje administrativnih kapaciteta na lokalu, koji trenutno nisu dovoljno izgrađeni, a od kojih se očekuje da sprovedu više od 70% politika u procesu evropskih integracija. S toga su naši planovi da dodatno radimo na tom polju, jer ako želimo da održimo uzlaznu liniju razvoja i kvalitet usluga, potrebno je da službenicima, pre svega, pružimo mogućnost da kontinuirano unapređuju svoju kompetentnost učestvovanjem u svim oblicima stručnog usavršavanja koje organizuju MDULS i NAJU“, naglasio je Martinović i dodao da se samo uz podršku stručnog usavršavanja, profesija službenika sa lakoćom menja i prilagođava savremenom trenutku i transformiše u upravu po meri svih nas.

U uvodnom delu konferencije, obratili su se i ministarka za brigu o porodici i demografiju prof.dr Darija Kisić i državni sekretar MUP-a Danilo Stevandić.

Nakon toga, u nastavku događaja, državna sekretarka MDULS-a i predsednik Saveta za stručno usavršavanje zaposlenih u JLS Maja Mačužić Puzić govorila je o novom sistemu stručnog usavršavanja kao podršci izgradnji kapaciteta JLS, dok je pomoćnica ministra Jasmina Benmansur govorila o sektorskom posebnom stručnom usavršavanje u JLS u 2023. godini i o planovima razvoja u narednom periodu.

Ovogodišnja konferencija posvećena je matičarima i službenicima koji obavljaju poslove ažuriranja jedinstvenog biračkog spiska, a koji su svojim radom, zalaganjem, rezultatima i spremnošću da uče i usavršavaju se, poslednjih godina dali nemerljiv doprinos digitalnoj, administrativnoj i kulturnoj transformaciji javne uprave u celini.

Na kraju događaja dodeljene su gramate najboljim realizatorima sektorskih posebnih programa obuke u jedinicama lokalne samouprave u 2022. godini, a proglašene su i najuspešnije JLS u sektorskom posebnom stručnom usavršavanju tokom istog perioda (kraj) MD/ SM

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.