Marko Pejković: Pupina skinuti sa političkog pijedestala zbog zalaganja za Jugoslaviju

Izvor: KMnovine.com, 20.Okt.2018, 21:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marko Pejković: Pupina skinuti sa političkog pijedestala zbog zalaganja za Jugoslaviju

Ne znam odakle toliko oduševljenje Srba za politički angažman Mihajla Pupina. Na stranu njegov naučni rad koji ne dovodim u pitanje, naravno.


   
Mihajlo Pupin - naučnik srpski a svetskog glasa, nacionalni radnik - jugoslovenski    

















Piše: Marko Pejković




U domenu politike, Pupin >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << je - sasvim sigurno možemo reći - prava paradigma antisrpskih (jugoslovenskih) zabluda i manija koje su prelestile naš narod tokom poslednja dva veka. On nije na Zapadu lobirao za proširenje Srbije, već Jugoslavije. I nesumnjivo je jedan od zaslužnijih intelektualaca što je ta mutant-država nastala, odnosno što danas Slovenci, Hrvati i ostali imaju države sa granicama nauštrb srpskog tradicionalnog prostora.

Naš istoričar i akademik Dragoljub Živojinović u svojim knjigama tvrdi na osnovu dokumenata i izvora da je upravo Pupin bio taj koji je minirao svaku ideju Londonskog sporazuma o proširenoj Srbiji (1915) kod američkog predsednika Vilsona, jer je Pupinu bilo jako stalo da ''Južni Sloveni rimokatoličke vere'' ne ostanu van zajednice sa Srbima, tj. tražio je kod Vilsona da SAD ne zagovaraju proširenu Srbiju na mirovnoj konferenciji u Versaju. Vrlo je moguće da bi Vilson - takav kakav je bio, dakle sasvim nastran - i sam, ili uz pomoć nekog drugog savetnika, došao do istovetnog zaključka glede Balkana kao i Pupin, ali sama činjenica da je naše gore list nama pucao u nogu nam daje za pravo da ga gumicom izbrišemo iz liste POLITIČKIH velikana kojima u tom domenu treba odavati počast. Uzgred, Vilson je bio najgori predsednik u američkoj istoriji, ono što danas mnogi narodi na svetu prebacuju Vašingtonu (kao i sami pošteni Amerikanci uostalom), prebacuju mu zbog nasleđa Vudroa Vilsona - ekstremno visoki porezi, inflacija i javni dug (Federalne rezerve), svetska vlada i liberalno-levi globalizam (Liga naroda) i vojni intervencionizam (Amerika kao svetski policajac).

Krajnje je vreme da kao narod maknemo Pupina i slične Jugoslovene sa pijedestala nacionalnih heroja HH veka i na njega - za početak - postavimo Jašu Tomića koji je 1918. bio žestoko protiv Jugoslavije, a za ujedinjenu i unitarnu Srbiju, proširenu na prečanske krajeve svuda tamo dokle je doprla šumadijska čizma i puška nakon Prvog svetskog rata.



KM Novinama je potrebna vaša podrška - KLIK


Izvor: KM Novine    :: © 2014 - 2018 ::    Hvala na interesovanju
 

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.