Mamograf u Kuršumliji neispravan, radiolog optužuje direktorku za nemar

Izvor: JužneVesti.com, 20.Feb.2020, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mamograf u Kuršumliji neispravan, radiolog optužuje direktorku za nemar

Nakon što su stručnjaci sa Instituta u Vinči sredinom novembra prošle godine zabranili korišćenje rendgena zbog povećanog zračenja, u kuršumlijskom Domu zdravlja se više ne rade mamografski pregledi. Dok specijalista radiologije dr Tomislav Arsenijević ističe da je problem u kvaru čija popravka košta nekoliko desetina hiljada dinara, a koji, kako tvrdi, nije otklonjem zbog nemara i samovolje direktorke Uranije Petrović, ona ovo negira i kaže da se radi o političkim i zlonamernim >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << napadima na nju i ustanovu kojom rukovodi.

Doktor Arsenijević, koji poslednjih 30 godina pregleda pacijente u kuršumlijskom Domu zdravlja, naglašava da mnoge žene, potencijalno bolesne od raka dojke, nemaju mogućnost da se pregledaju u svom gradu, već se šalju za Prokuplje ili Niš. Radiolog kuršumlijskog Doma zdravlja Tomislav Arsenijević; Foto: Lj. M.

Većina stanovništva je siromašno, jedva sastavljaju kraj sa krajem, pa mnoge žene odustaju od pregleda kada ih uputim na mamografiju u drugim gradovima. O preventivnim pregledima koji se preporučuju, jer je u ranoj fazi otkrivanja bolesti i najveći procenat izlečenja, nema ni govora. Smatram da do ovoga nije smelo da dođe i da je problem morao urgentno da se reši – tvrdi Arsenijević.

Dodaje i da je o problemima u Domu zdravlja zvaničnim putem nekoliko puta obaveštavao Ministarstvo zdravlja i samog ministra Zlatibora Lončara, ali da još nema reakcije nadležnih institucija da se bilo šta popravi.

Direktorka Doma zdravlja je potvrdila da rendgen nije u funkciji, kaže da je popravljen, ali da je problem nastao kada su sa Instituta merili nivo zračenja na aparatu.

Aparat je popravljan, ali su sa Instituta u Vinči nakon kontrole ustanovili da je nivo zračenja veći od propisanog i predložili da se ne koristi dok se ne otklone određeni nedostaci. Mi smo to uradili, rađene su neke popravke, u utorak su ponovo dolazili i merili, ali i dalje to nije kako treba – kaže direktorka Uranija Petrović.Direktorka Doma zdravlja u Kuršumliji, Uranija Petrović; Foto: Lj. M.

Ona kaže da iza kampanje i napade koji se plasiraju u medijima stoji politika, odnosno njeni neistomišljenici u Domu zdravlja i u Kuršumliji. Na koji način su napadi politički, nije želela da komentariše.

Podsetimo, aktuelna direktorka Doma zdravlja Uranija Petrović tu funkciju obavlja, iako ima već dva konačna rešenja iz 2014. i iz 2019. godine od strane Agencije za borbu protiv korupcije kojima je naložena njena smena, prvi put jer je zaposlila svoju ćerku mimo propisa Agencija, a drugi put jer je upravo svojoj ćerki, od dva prijavljena kandidata, dodelila specijalizaciju. Nakon sumnjivog konkursa, 2017. godine, i pored Rešenja agencije za njenu smenu, skupštinska većina u Kuršumlijij joj je, sa samo 3 glasa protiv, izglasala novi četvorogodišnji mandat.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.