MUP upozorava na opasnost od vremenskih nepogoda

Izvor: JužneVesti.com, 21.Jul.2023, 17:45

MUP upozorava na opasnost od vremenskih nepogoda

Hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na vremenske nepogode za danas i sutra, 22. jula, kom se pridružilo i Minstarstvo unutrašnjih poslova, pa je izdalo smernice kako da se građani ponašaju kako na otvorenom, tako i u zatvorenom prostoru u slučaju ponovne oluje.

Iz MUP-a apeluju na građane da, ukoliko su u zatvorenom prostoru, obezbede sve objekte koji mogu da odlete usled jakog vetra ili obilne kiše i izazovu materijalnu štetu ili povrede građane.

Takođe, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << potrebno je obezbediti i prozore i spoljna vrata i zatvoriti sva unutrašnja vrata, kao i izbegavati kontakt sa kuhinjskim i kupatilskim slavinama, radijatorima i drugim metalnim predmetima, budući da su dobri provodnici.

Ukoliko se građani tokom nevremena nađu na otvorenom, potrebno je skloniti se od bilo kakvih visokih struktura (jarbola, stubova, tornjeva) i imaju u vidu da je sigurno rastojanje od tih struktura jednako njihovoj visini - navode iz MUP-a.

Važno je, poručuju, izbegavati visoke konstrukcije, visoko drveće, ograde, telefonske kablove i električne vodove. Potrebno je pronaći zaklon u zgradi ili u automobilu, a ako to nije moguće, sesti na zemlju i izbegavati stajanje u blizini zgrada ili automobila u koje se ne može ući kao u zaklon.

Ukoliko se građani nađu u šumi, zaštititu treba da potraže ispod grana niskog drveća, a nikako ispod visokog drveća na otvorenom prostoru. Potrebno je ući u šumu i izbegavati granicu između šume i otvorenog prostora, otvorena polja, vrhove brda i planina, obale, jarkove ili druga vlažna mesta. Ne treba prelaziti preko vode, ni plivati - apeluju iz MUP-a.

Ne preporučuje se držanje kišobrana niti drugih metalnih provodnih predmeta u rukama i izbegavati blizinu metalnih objekata, bicikala, opreme za kampovanje i slično.

Ne treba stajati uspravno, već čučati ili se makar sagnuti, ne dodirujući zemlju rukama, a ako ste u grupi držati međusobno rastojanje od pet metara.

Napominju i da ukoliko se građani nađu u automobilu za vreme jake oluje, potrebno je zaustaviti automobil pored puta dalje od elektrovodova i drveća koje može pasti na njega, ostati u automobilu i upaliti poziciona svetla dok ne prođe oluja, zatvoriti prozore i ne dodirivati metalne predmete u automobilu i izbegavati poplavljene puteve.

Sve ove smernice MUP je izdao nakon što je Republički hidrometeorološki zavod izdao upozorenja na vremenske nepogode na području Republike Srbije za 21. i 22. jul.

Kada je reč o Nišu, u večernjim časovima u široj okolini moguća je kratkotrajna grmljavina praćena pljuskovima, a vetar je slab do umeren, promenljiv. Najviša temperatura za danas je oko 36 stepeni.

Za sutra najavljuju pretežno sunčano i toplo vreme, posle podne uz umeren razvoj dnevne oblačnosti. Vetar slab do umeren, severozapadni, najniža temperatura biće oko 21 stepen, a najviša dnevna 35 stepeni.

Podsetimo, jako nevreme pogodilo je Niš pre dva dana, 19. jula, kada je pričinjena i velika materijalna šteta, a deo građana gotovo celog dana bio je bez struje.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

U kojim slučajevima država daje pomoć građanima za štetu nastalu usled elementarnih nepogoda?

Izvor: Danas, 22.Jul.2023, 10:01

Srbiju su samo ove godine zadesile brojne poplave, oluje i druge vremenske nepogode koje su nanele veliku materijalnu štetu građanima. Ipak, da bi država pružila pomoć stanovništvu u obnovi, neophodno je prvo da Vlada Srbije proglasi te vremenske neprilike za elementarnu nepogodu.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.