MUP: Pretnje o bombama slali maloletnici iz Srbije, ali i stranci

Izvor: JužneVesti.com, 19.Maj.2022, 11:22

MUP: Pretnje o bombama slali maloletnici iz Srbije, ali i stranci

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova kažu da su identifikovali lokacije ukupno 19 mejl adresa u inostranstvu sa kojih su stigle dojave o bombama u Srbiji kao i osobu koja je dojavu uputila telefonom 17. maja. Identifikovali su i osmoro građana Srbije koji su slali preteće poruke - dvoje su uhapsili, a protiv njih šestoro, koji su maloletni, podnete su krivične prijave.

Saopštavaju da je od 11. marta ove godine u 48 navrata na adrese različitih institucija u Srbiji iz inostranstva >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << stiglo na stotine dojava o tome da su eksplozivne naprave postavljene na javnim mestima ili u institucijama.

Samo u poslednja tri dana pripadnici Policijske brigade, odnosno specijalistički timovi za protivdiverzionu zaštitu, sa posebno obučenim policijskim službenicima i policijskim psima, izvršili su kontradiverzione preglede nekoliko stotina javnih objekata, škola, bolnica i tržnih centara - kažu iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

I niški Aerodrom imao dojavu; foto: T. R.Utvrđeno je da je osam takvih pretnji stiglo iz Poljske, četiri iz Gambije, po dve iz Irana i Nigerije i po jedna iz Ukrajine, Slovenije i Rusije. Reč je o 18 adresa Gmail servisa i jednoj adresi servisa ProtonMail.

Kako bi otkrili ko je poslao mejlove i kako bi ih procesuirali, iz MUP-a kažu da trenutno razmenjuju podatke preko Europola i Interpola sa nadležnima u Švedskoj, Litvaniji, Švajcarskoj, Rusiji i Mađarskoj, kao i sa kompanijom Google.

Apeluju na građane da se ponašaju odgovorno i u skladu sa zakonom i da ne otežavaju rad policiji. Poručuju da lažne dojave o bombama nisu šala već ozbiljno krivično delo.

Podsetimo, za sve dosadašnje dojave utvrđeno je da su lažne.

U Nišu je najpre početkom aprila evakuisan tržni centar "Delta", zatim Aerodrom "Konstantin Veliki", a onda i Gimnazija “Bora Stanković.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.