Izvor: JUGpress.com, 17.Nov.2019, 21:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lokalna samouprava koja zapošljava svoje građane

NIS

  U nastojanju da se institucionalno utiče na problem nezaposlenosti Gradska opština Pantelej od 2016. svake godine usvaja Akcioni plan zapošljavanja na svom području sa pratećim podsticajnim merama za smanjenje nezaposlenosti koje  realizuje u saradnji sa filijalom Nacionalne službe za zapošljavanje u Nišu. Prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, u Gradskoj opštini Pantelej ima oko 6.500 nezaposlenih  a prema zvaničnoj statistici zaposlen je tek svaki >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << deseti stanovnik iz kontingenta radnog sposobnog stanovništva koji broji 36 666 lica.

                Kako bi opština uticala na smanjenje broja nezaposlenih na svojoj teritoriji i tako značajno uticala i na kvalitet života svojig građana u budžetu se nekoliko godina unazad izdvajaju sredstva za podsticaj samozapošljavnja osoba koje pripadaju kategoriji teže zaposlivih lica, ali se organizuju i javni radovi iz sredstava opštinskog budžeta što ovu  opštinu čini jedinstvenom među niškim opštinama.

                                    “Tokom 2019. omogućeno je zapošljavanje 10 lica sa evidencije nezaposlenih na sezonskim poslovima i tri osobe sa invaliditetom na poslovima u opštinskoj administraciji. Kroz subvencije za samozapošljavanje u ukupnom iznosu od 2  miliona dinara, 1.100.000 dinara iz opštinskog budžeta i 900.000  iz sredstava Nacionalne službe za zapošljavanje,  podržano je devet budućih preduzetnika sa područja Gradske opštine Pantelej koji su ovim sredstvima pokrenuli sopstveni biznis. Radi se o osbama koje pripadaju kategoriji teže zaposlivih lica”, objašnjava predsednik  Gradske opštine Pantelej Bratimir Vasiljević i dodaje:

                          “Gradska opština Pantelej svake godine odvaja određena sredstva da pomognemo koliko god možemo da se ljudi zaposle i nemamo prečeg i važnijeg zadatka od toga. I ove godine smo opredelili oko milion i 100 hiljada dinara za samozapošljavanje. Normalno Nacionalna služba nas prati redovno svake godine na tom putu. Obezbedili smo sa Nacionalnom službom sredsva , danas uručujemo setrifikate polaznicima koji su uspešno prošli obuku što je uslov za njihovo apliciranje“

                        Nezaposleno lice koje ispuni uslove i sa kojim se potpiše ugovor o samozapošljavanju dobija 200.000 dinara.

                       „Ukoliko su lica evidentirana kao tehnološki višak onda ta lica dobijaju 220.000 hiljada. Ukoliko je lice osoba sa invaliditetom, dobija 240.000 dinara“, dodaje Boban  Matić, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje, Filijala Niš.

                      Igor Stević je jedan od kandidata kom je uručen sertifikat o uspešnom pohađanju obuke . Diplomirani je stomatolog, pet godina čeka na posao, radio je u nekim privatnim stomatološkim ordinacijama a sada je rešio da sam otvori ordinaciju . Kaže da će konkurisati za samozapošljavanje kada bude raspisan konkurs.

                         „Živim u opštini Medijana ali sam završio obuku u opštini Pantelej. Planiram da otvorim privatnu stomatološku ordinaciju. Prijavio sam se za ove subvencije za samozapošljavanje.” Ako budem dobio ta sredstva to će biti 200.000 dinara što je 15 procenata od onoga što ću ja uložiti u ordinaciju”.

                       Aktivnom politikom zapošljavanja i korišćenjem državnih mera za brže zapošljavanje, rukovodstvo Opštine Pantelej kroz sopstvene projekte javnih radova omogućilo je zapošljavanje na sezonskim poslovima za 19 lica i u 2017. ali i 28 lica u 2018.godini. Kroz meru «Obuka za poznatog poslodavca» omogućeno je zapošljavanje 20 lica u Kompaniji “Leoni” i 7 lica u firmi “Olimpijas kniting” tokom 2017. U toku 2018. obukom je obuhvaćeno 26 lica za Kompaniju “Leoni”.

Ovaj tekst je deo projekta koji sufinasira opstina Pantelej

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.