Izvor: JUGpress.com, 18.Jun.2023, 22:31

Ljubitelji starina pokazali svoje kolekcije

NIŠ

U Domu vojske u Nišu tokom prethodnog vikenda održan je sedmi po redu Sajam kolekcionara koji je i ovog puta privukao veliku pažnju kako onih koji sakupljaju stare predmeta tako i onih koji bi neki od tih predmeta rado imali u svom domu. Neki od kolekcionara samo izlažu svoje dragocenosti, dok su neki raspoloženi i da prodaju koji komad, uglavnom manje vrednosti jer ono što ima veliku vrednost bilo materijalnu ili sentimentalnu ostaje u rukama vlasnika.

                >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Na Sajmu je mnogo toga moglo da se vidi. Uglavnom su izložene bogate kolekcije iz numizmatike i filatelije, ali je bilo i drugih predmeta vezanih za vojnu istoriju, istoriju uopšte. Bilo je tu znački, markica, novčića, ordenja, epoleta, vojne uniforme, razglednice iz različitih perioda, retke knjige, satova, sve što svedoči o nekom vremenu koje iza nas.

             „Na sajmu se mogu videti mnogi stari predmeti, pre svega iz numizmatike, filatelije, militarije. Veliki je broj izlagača koji samo izlažu svoje kolekcije, ali ima i onih ljubitelja starina koji prodaju neke predmete. Ovo je sedmi po redu sajam koji je, tradicionlno, okupo veliki broj posetioca. Ljudi dolaze iz cele Srbije, ali ima i posetioca iz susednih zemalja. Tu su posetioci iz Bugarske, Sevene Makedonije, Crne Gore“, kaže Dušan Dolašević, predsednik Udruženja „Via antika“ koje u svojoj kolekciji kao najvrednije čuva vojne uniforme iz Prvog svetskog rata, one koje su nosili vojnici ali i starešine. Osim uniformi tu su i sablje koje su dobijali oficiri.

                      Predmeti koji su bili izloženi na Sajmu obuhvataju perido od Karađorđevića pa do novije istorije. Osim predmeta koji često mogu da se vide kod kolekcionara na Sajmu su bili izloženi i rariteti, odnosno predmeti koji se retko nalaze, imaju svoju vrednost i pravi su dragulji u kolekcijama pojedinih kolekcionara. (kraj) VP/MN

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.