Izvor: JUGpress.com, 08.Maj.2023, 17:35

Ljubica ljubav prema fizici nasledila od tetke

NIŠ

Ko do sada nije čuo za Čokot kod Niša čuće sada, reči su predsednika Društva fizičara Srbije kada je prozvao Ljubicu Stanković da joj uruči nagradu za prvo mesto na Državnom takmičenju iz fizike. A onda je dodao da je posebno ponosan na to što bobednik dolazi iz škole koja se ne nalzi u centru grada što je samo dokaz da se u svakoj učionici ma gde ona bila nalaze mali genijalci sa kojima rade posvećeni profesori.

                Ljubica Stanković >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << je učenica osmog četiri u Osnovnoj školi „Desanka Maksimović“ u Čokotu. Na Državnom takmičenju iz fizike održanom krajem aprila ona je osvojila prvo mesto i ušla mežu 20 najboljih mladih fizičara koji će se na srpskoj Olimpijadi iz ovog predmeta takmičiti za ulazak u državnu ekipu koja je braniti boje Srbije na međunarodnim takmičenjima. Srpska olimpijada se održava  11. i 12. maja, a Ljubica se uveliko priprema za novi izazov koji je pred njom. Zajedno sa njom zbog nagrade na državnom takmičenju raduje i njena nastavnica fizike Slađana Milanov koja za Ljubicu ima samo reči hvale.

                „Prva nagrada  koju sam osvojila na državnom takmičenju iz fizike mi puno znači jer je to prvi korak ka ostvarenju mog velikog sna a to je da učestvujem na srpsku Olimpijadu iz fizike“, kaže Ljubica.

                  Da sigurno korača na putu do ostvarenja svog sna potvđuje i to što je u potpunosti posvećena fizici.  Prizanje da svaki uspeh zahteva i puno rada, a ona ne beži od toga.

                  „Ne prođe dan bez fizike, a vežbam kako kad, uglavnom dva do tri sata. Počnem u školi sa nastavnicom a nastavim kući sama. Kada naiđem na problem tu je tetka koja je, takođe, profesor fizike i od koje sam i nasledila ljubav prema ovom predmetu. Najomiljenija oblast u fizici mi je mehanika i kretanje, ali ako želite da uspete na takmičenju morate da se posvetite svim oblastima kako u teoriji tako i kada se radi o zadacima“, kaže Ljubica.

                  I mada je tek učenica osmog razreda osnovne škole ona je odlučila da se u potpunosti i dalje posveti fizici.

                  „Već sam odlučila. Upisaću spevijalizovano odeljenje za darovite fizičare u Gimnaziji „Svetozar Marković“, a onda ći nastaviti da se družim sa zakonima fizike i na fakultetu, ali o tome kada za to dođe vreme“, priča Ljubica.

                    U OŠ „Desanka Maksimović“ ponosni su na uspeh svoje učenice. I do sada ih je uvek obradovala svojim rezultatima na takmičenjima. U šestom razredu je bila treća na državnom, a u sedmom i sada u osmom prva.

                     „Ono što Ljubicu odvaja od drugih takmičara je to što ona u potpunosti razume fiziku i ono što radi. Ona jednostvano shvata zakone fizike bez da ih uči napamet. Nekako je sve to kod nje prirodno, podrazumeva se da je tako. Osim toga u potpunosti je posvećana nauci i to u mnogome olakšava njen rad. Sa druge strane vredna je i radna, ne beži od obaveza sa željom da iz dana u dan sve više napreduje“. Tako Ljubicu vidi njena nastanica fizike Slađana Milanov.

                  „Ne mogu da sakrijem radost zbog nagrade koju je sada osvojila i činjenice da se našla među 20 najboljih maldih fizičara u Srbiji koji će učestvovati na Srpskoj olimpijadi iz fizike. Kao njena nastavnica fizike radujem se i zbog toga što je svojim radom obradovala i mene jer iamti učenika na Srpskoj olimpijadi je ponos svakog nastavnika“, ističe Milanov. (kraj) VP/SA

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.