Leskovčani izgradnjom vrtića žele da spreče gradnju višespratnice na mestu parka

Izvor: JužneVesti.com, 09.Feb.2022, 17:39

Leskovčani izgradnjom vrtića žele da spreče gradnju višespratnice na mestu parka

Stanari zgrade kod ”Pepeljugine vile” koji se bore protiv gradnje višespratnice na mestu parka za decu, pokrenuli su inicijativu da u tom naselju bude izgrađen vrtić. Iz novoformiranog Udruženja ”Zeleni kutak” ističu i da su već prikupuli blizu milion dinara, kao i da će uskoro započeti razgovore o potpisivanju sporazuma o saradnji sa Gradskom upravom i Predškolskom ustanavom “Vukica Mitrović”.

Kako se navodi u saopštenju, plan Udruženja je da u narednom >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << periodu sakupe dovoljno novca i da bar delimično, ako ne i kompletno, pomognu izgradnju novog vrtića ili kupovinu i adaptaciju neke od postojećih urušenih kuća u vrtić.

Pozivaju i sve građane da se priključe akciji i pomognu im da eventualnom gradnjom vrtića u tom naselju spreče izgradnju višespratnice, kao što je to učinjeno u niškoj Opštini Pantelej pre 2 godine. Stanari gradnju vrtića vide kao rešenje problema; foto: M. M.

Stanovnici tog dela grada u Nišu su pre dve godine takođe protestovali, ukazavši na veliki broj stambenih zgrada u tom niškom naselju, kao i na nedostatak parkova, zelenih površina, vrtića i parkinga. Gradska uprava Grada Niša uspela je da pronađe odgovarajuće rešenje. Novi Plan detaljne regulacije koji je usvojilo Gradsko veće Grada Niša predviđao je da se, umesto ranije planirane višespratnice, izgrade parkić i vrtić. U dogovoru sa investitorom, planirana višespratnica je izgrađena na drugoj lokaciji u Nišu. Vođeni ovim veoma sličnim slučajem stanari zgrada koje okružuju parkić kod “Pepeljuge” su i dalje prilično optimistični i još uvek veruju da će i Gradska uprava Grada Leskovca takođe imati dovoljno sluha, ali i snage da dođe do istog takvog rešenja i za njihov problem - navodi se u saopštenju.

Dodaju i da svoje novoosnovano Udruženje “Zeleni ustanak” nisu osnovali da bi se borili protiv bilo koga, a pogotovu ne protiv svojih komšija, sugrađana i izabranih predstavnika vlasti ili opozicije, već da bi se sa svima njima zajedno borili protiv investicionog urbanizma, korupcije i sve većeg zagađenja vazduha i životne sredine u Leskovcu.

Podsetimo, o problemu gradnje višespratnice umesto parka za decu raspravljalo se i na Skupštini Grada, kada je gradončelnik Leskovca Goran Cvetanović potvrdio da će višespratnica biti građena, a tada je najavio i da će svaki stanar nove zgrade imati svoje parking mesto. I pored preko 1.000 potpisa koje su sakupili i brojnih protesta koje su organizovali, sredinom novembra prošle godine zvanično je odobrena izgradnja višespratnice, zbog čega su pisali i predsedniku Aleksandru Vučuću.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.