Leskovčani i Vranjanci svečanim liturgijama i litijama obeležili gradsku slavu

Izvor: JužneVesti.com, 05.Jun.2023, 13:13

Leskovčani i Vranjanci svečanim liturgijama i litijama obeležili gradsku slavu

Presecanjem kolača, svečanim liturgijama i litijama gradsku slavu, Duhovni ponedeljak, danas su obeležili Leskovčani i Vranjanci.

Za razliku od prethodnih godina, svečanu liturgiju u Sabornom hramu Svete Trojice u Leskovcu, umesto episkopa niškog Arsenija, služio je jerej Mile Jovanović, nakon čega su okupljeni građani prošetali ulicama Leskovca, da bi slavski kolač bio presečen u svečanoj sali Skupštine grada. Domaćin slave u Leskovcu bivša poslanica iz redova >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << SNS-a; foto: M. M.

Leskovac na jedan specifičan način obeležava slavu svoje crkve Svete Trojice, gde svi dolaze, na čelu sa gospodinom gradonačelnikom, da zajedno svi u svom hramu, ne gledajući na pripadnosti, proslavimo krsnu slavu. Ja ove reči danas govorim kao pohvalu, mislim da možemo svi da se pohvalimo jer je mnogo ljudi prošlo danas gradskim ulicama. Mi smo tamo prošli da ovaj blagoslov iz crkve pronesemo kroz grad i da ga podelimo sa svima, da ne bude da smo ga zaključali u hramu - rekao je jerej Jovanović.

Domaćin slave ove godine bila je bivša narodna poslanica SNS-a Olivera Pešić, koja je slavu prenela takođe bivšem poslaniku Žarku Bogatinoviću, domaćinu slave naredne godine.

Pahomije služio liturgiju; foto: Grad VranjeU Vranju su, nakon liturgije koju je povodom gradske slave sa sveštenstvom služio vladika vranjanski Pahomije, takođe održane litije, a gradonačelnik Slobodan Milenković istakao je jedinstvo crkve i lokalne samouprave.

Grad Vranje i Eparhija vranjska nastavljaju dobru saradnju kao i u godinama koje su za nama. Lokalno rukovodstvo podržalo je sve zajedničke aktivnosti. Podsetiću, u oktobru smo imali obeležavanje značajnog jubileja, 690 godina postojanja manastira Sveti Nikola u Vranju, kada smo ugostili brojne državne zvanice i crkvene velikodostojnike. Podrška lokalne samouprave neće izostati. Jedinstvo neće izostati. Svim građanima želim da današnji dan provedu u miru i blagostanju i još jednom srećna slava - rekao je Milenković.

Gradonačelnik Vranja čestitao sugrađanima slavu; foto: Grad VranjeNakon rezanja slavskih kolača u porti Sabornog hrama Svete Trojice, priređeni su trpeza ljubavi i kulturno-umetnički program u kome su nastupili Dečji hor Muzičke škole "Stevan Mokranjac", Gradski mešoviti hor i Folklorni ansambl "Sevdah".

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.