Leskovčanin dobitnik najznačajnijih strip nagrada Rumunije i Severne Makedonije

Izvor: JužneVesti.com, 28.Sep.2022, 12:32

Leskovčanin dobitnik najznačajnijih strip nagrada Rumunije i Severne Makedonije

Nakon što su stripovi Marka Stojanovića, predavača u leskovačkoj Školi stripa ”Nikola Mladenović Kokan”, počeli da izlaze širom sveta, priznanja za njegov rad sada su stigla i iz regiona. Stojanović je proglašen za najboljeg predavača na Festivalu u Bukureštu, dok je u Velesu osvojio "Zlatni strip", najznačajniju strip nagradu Severne Makedonije.

Festival stripa u Bukureštu održan je 10. i 11. septembra, a Stojanoviću je priznanje dodeljeno za pedagoški rad >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << na prvom Masterklasu u Rumuniji koji je od 26. jula do 2. avgusta održan u Bršovu, na kome se Leskovčanin istakao kao najbolji predavač.

Da Stojanovićev rad cene i u Severnoj Makedoniji pokazao je 19. Salon stripa u Velesu, gde je on, pored uloge predevača, učestvovao na koloniji i bio najbolji ispred čak 195 crtača iz 11 zemalja sveta. Stojanović niže spehe i kao predavač; foto: M. S.

Iako se radi o individualnim priznanjima, Stojanović ističe da ga posebno raduje to što je ilustracija njegove učenice Mine Davić odabrana kao vizuelni idenditet salona u Velesu.

Ako ćemo iskreno, najveće zadovoljstvo mi pričinjava to što je ilustracija učenice leskovačke Škole stripa, naše Mine Davić, odabrana za vizuelni identitet salona. Kao takva ona se nalazi na plakatu, katalogu, zahvalnicama, diplomama i bilbordima festivala širom Velesa. Možda to samo tako meni izgleda, ali prošlog vikenda gotovo da niste mogli da se okrenete u Velesu, a da se ne sretnete sa Mininim crtežom. Srce mi je bilo puno, a kruna svega bio je trenutak u kome sam tokom dodele priznanja od predsednika žirija primio nagradu koju je krasio crtež moje učenice. Zaista neprocenjivo - kaže Stojanović.

Podsetimo, stripovi Marka Stojanovića od prošle godine izlaze u Francuskoj, Americi i Japanu, dok je Škola stripa ”Nikola Mladenović Kokan” za dva meseca uspela je da osvoji veliki broj prestižnih nagrada i priznanja na festivalima u Severnoj Makedoniji, Rumuniji i Bosni i Hercegovini, a obeležila je i 26 godina postojanja i rada.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Bukurešt i Veles u znaku Leskovačkog stripa

Izvor: JUGpress.com, 29.Sep.2022, 07:33

LESKOVAC..Marko Stojanović, sada već međunarodno priznati strip autor, teoretičar i  predavač u Leskovačkoj školi stripa, osvojio je nagradu za najboljeg strip predavača na Festivalu stripa u Bukureštu koji se odigrao 10-11. septembra u prestonom gradu Rumunije. Pomenuti Strip festival je Stojanoviću...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.