Leševi svinja iz Pirota, nakon protesta meštana Krupca, odvoze se u kafileriju u Ćupriji

Izvor: JužneVesti.com, 21.Feb.2020, 12:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Leševi svinja iz Pirota, nakon protesta meštana Krupca, odvoze se u kafileriju u Ćupriji

Nakon protesta meštana pirotskog sela Krupac zbog toga što se u njihovom ataru sahranjuju eutanizirane svinje, na sastanku nadležnih sa predstavnicima mesnih zajednica doneta je odluka da se one specijalnim vozilom odvezu u ćuprijsku kafileriju.

Epidemija afričke kuge svinja proglašena je 13. januara, a nakon popisa domaćih svinja po domaćinstvima, po rešenju Ministarstva poljoprivrede deo svinja je odvožen na klanje u najbližu klanicu, dok je deo ovih domaćih životinja, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << kako su nadležni objasnili, morao da se usmrti i sahrani u zoni područja gde je proglašena epidemija.

Iz lokalne samouprave odredili su lokaciju u ataru sela Krupac, oko 800 metara udaljenu od poslednjih kuća, a to je zasmetalo meštanima jer, kako kažu, nisu bili konsultovani, a lokacija je blizu izvorišta pijaće vode.

Njihovi protesti su urodili plodom, pa je na sastanku Okružnog štaba u Pirotskom okrugu postignut kompromis, a eutanizirane svinje će biti prebačene u kafileriju u Ćupriji.

Načelnica Pirotskog okruga Dragana Tončev kratko je rekla da je to iznuđeno rešenje.

Lokacija u Krupcu je konačno rešenje, a sve drugo je jednokratno rešenje zbog kontinuiteta akcije. Nema premeštanja lokacije, ovo je iznuđeno jednokratno rešenje - rekla je Tončić.

Meštani Krupca zadovoljni su odlukom, ali kažu da je sve moglo da se reši na bolji način.

Nisu nastupili kako treba. Nisu obavestili predsednike mesnih zajednica sela kružnog puta u vezi sa celom akcijom, niti su ih konsultovali u vezi zakopavanja. Selo Krupac snabdeva pola Pirota pijaćom vodom, šakali su otkopali zemljište gde su zakopavane svinje. Postoji opasnost od rasejavanja i širenje zaraze - kaže jedan meštanin.

On dodaje da su nadležni celu akciju sproveli na brzinu, da ljudi nisu bili obavešteni i da su zato bili nepoverljivi.

Sastanku u Okrugu prisustvovali su predstavnici više mesnih zajednica, a kako su obavešteni, sve popisane svinje moraće da se ili unište ili da se specijalnim vozillom prebace u Ćupriju.

Ono što je za njih bitno - neće biti sahranjivane u ataru sela i time neće biti ugroženi izvori pijaće vode, a neće biti opasnosti da šakali i psi lutalice otkopaju jame gde su sahranjivane svinje.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.