Izvor: JUGpress.com, 22.Nov.2022, 22:06

Lekari sa Klinike za kardihorirgiju otkrivaju i infektivne bolesti

NIŠ

   U laboratoriji klinike za kardiohirurgiju UKC Niš tim docenta dr Milana Lazarevića uveo je još jednu savremenu metodu za detekciju infektivnih i seksualno prenosivih bolesti, pre svega AIDS i Hepatitisa ali i drugih oboljenja – herpesa, hlamidije, gonoreje i humanog papiloma virusa, saopštio je direktor Klinike za kardiohirurgiju dr Dragan Milić.

                              „HIV-1 test, koji je počeo da se radi na našoj klinici, >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << čini sastavni deo u lečenju AIDS-a i ova metoda pruža najranije i najtačnije indikacije uspeha lečenja. Do sada su se uzorci slali u Beograd i na rezultate se dosta dugo čekalo. Od sada pacijenti u Nišu i sa Juga Srbije istog dana od uzorkovanja dobijaju rezultate na osnovu kojih se odredjuje dalji terapeutski pristup. Analiza i dijagnostika je 95 posto kompjuterizovana te je mogućnost za grešku svedena na minimum“, kaže dr Dragan Milić.

                          Milić dodaje da se u većini zemalja u svetu  radi kvalitativno ispitivanje manuelnim putem a ne automatizovano kao kod nas, što povećava rizik od greke.                            „Ovo je još jedan dokaz da u Nišu naši mladi stručnjaci mogu da rade najzahtevnije i najkomplikovanije metode dijagnostike i lečenja.Samo im treba dati šansu“, ističe dr Dragan Milić.

3

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Povezane vesti

Niška Kardiohirurgija radi analize za utvrđivanje virusa HIV-a i drugih infektivnih bolesti

Izvor: Danas, 23.Nov.2022, 11:48

Klinika za kardiohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Niš počela je da radi laboratorijske analize za utvrđivanje infektivnih i seksualno prenosivih bolesti, pre svega HIV-a i hepatitisa, saopštio je direktor ove klinike dr Dragan Milić.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.