LAF o konkursu za upravnika Univerzitetske biblioteke

Izvor: juGmedia, 31.Dec.2013, 22:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LAF o konkursu za upravnika Univerzitetske biblioteke

NIŠ – Lokalni antikorupcijski forum (LAF) Niš zatražio je danas od rektora Univerziteta Dragana Antića, kao i od UO Univerzitetske biblioteke „Nikola Tesla“ da se hitno razmotri pravna valjanost aktuelnog konkursa za upravnika biblioteke, a on bude poništen ukoliko se utvrde nepravilnosti.

LAF je ocenio da konkurs, objavljen prošlog vikenda u Narodnim novinama, nije jasan, konkretan i transparentan, a da uz to ostavlja prostor za sumnju da nije ni pravno valjan. >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia <<

U dopisu se navodi da u konkursu nije jasno koje obrazovanje mora da ima budući upravnik i na koji se Statut Biblioteke konkurs poziva.

Navodi se i da Statut i drugi pravni akti Biblioteke nisu dostupni svim zainteresovanim kandidatima na zvaničnom sajtu ustanove u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. Izražena je i sumnja da aktuelni Statut nije usaglašen sa novim Zakonom o bibliotečko-informacionoj delatnosti. 

Članovi LAF-a zatražili su od nadležnih organa na Univerzitetu i u Biblioteci da, ukoliko utvrde osnovanost njihovih primedbi, bude raspisan novi konkurs, a da se sve ostale nepravilnosti otklone.

 Kao nezavisno i kontrolno telo, LAF traži i od drugih javnih ustanova i javnih preduzeća na teritoriji grada, bilo da je njihov osnivač grad ili republika, da prilikom raspisivanja i sprovođenja konkursa za izbor rukovodilaca strogo poštuju zakon i unutrašnje akte, da omoguće dostupnost akata javnosti, kao i da izbor bude jasan i transparentan. 

Više konkursa za izbor rukovodilaca, pre svega konkurs za izbor direktora Narodnog pozorišta, otvorio je u poslednje vreme u javnosti niz pitanja, među kojima su zakonitost izbora i izbor rukovodilaca po partijskom kriterijumu.

(Kraj)ena 

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.