Kvaka 23: Treba izabrati novi Krizni štab koji bi se bavio građanima, a ne željama političara

Izvor: JužneVesti.com, 06.Jul.2020, 08:35

Kvaka 23: Treba izabrati novi Krizni štab koji bi se bavio građanima, a ne željama političara

Odmah po zavšetku izbora, ako je suditi po zvaničnim podacima, epidemija korone u Srbiji se drastično pogoršala, a novinarka NIN-a Sandra Petrušić smatra da su se cifre lažirale zbog izbora, te da ni sada nisu sasvim tačne. Ona je u emisiji Kvaka 23 rekla da su odluke o merama isključivo Aleksndra Vučića, da je strašno što je struka pristala da bude ispolitizovana i da je jedino rešenje izabrati novi Krizni štab, koji bi se bavio zdravljem i građanima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com <<
Podatke iz baze o kovidu koja nije dostupna građanima obelodanio je BIRN, i u njoj veliku razliku u broju preminulih i zaraženih koronom u odnosu na ono što se prezentuje javnosti. To je dodatno uzdrmalo i onako sumnjičave građane, a Petrušićeva ne veruje čak ni u broj testiranih jer, kaže, u Srbiji nema kapaciteta da se dnevno testira do 9.000 ljudi.

Ovde se radi isključivo o politici i strašno je što je struka pristala da bude ispolitizovana na svakom mogućem nivou. Mi imamo problem, prvo lažiranje podataka zbog izbora, da bi se oni izgurali mi smo morali to da uradimo. Pravo lažiranje podataka počinje dve nedelje od raspisivanja izbora, zaustavljanje vanrednog stanja. Kod nas je bilo 6, 7 hiljada zaraženih koji su preko noći nestali, izbrisani iz statistike i nikada nismo dobili zvanično objašnjenje kako su izlečili te ljude - rekla je Petrušićeva.

Lekari u Novom Pazaru koji su revolt zbog stanja u ovom gradu iskazali okretanjem leđa premijerki Ani Brnabić, uz po koji izolovani slučaj lekara koji govore o nezavidnoj situaciji, manjku opreme i podacima koji se prikrivaju, primeri su koje treba da slede i drugi.

Mislim da bi ti lekari morali da progovore. Shvatam da se oni boje, shvatam da se boje da će izgubiti posao. Imali smo prilike da vidimo da su oni koji progovore trpeli sankcije, ali dovoljno je da progovori 100. Nama je potreban svaki lekar ovog trenutka. Kada bi 100 njih progovorilo sa čime se suočava, ne mogu otpustiti u sred pandemije sve te lekare - priča Petrušićeva.

Za podatke koji su izlazili za vreme vanrednog stanja Petrušićeva smatra da su bili blizu onome što se zaista događalo, posebno jer je moglo da se vidi odakle su, kojih godina i koga pola zaraženi i preminuli. Kada je to prestalo da se objavljuje, otvorena je mogućnost za manipulaciju.

Ove odluke ne donose stručnjaci. Potrebno je izabrati novi Krizni štab, koji bi radio svoj posao i bavio se zdravstvom i građanima, a ne željama jednog političara. Međutim, mi to ne možemo da imamo - nije optimistična novinarka NIN-a.

Celu emisiju Kvaka 23 agencije FoNet pogledajte - ovde.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.