Kupek 161: Sve najbolje

Izvor: JUGpress.com, 12.Sep.2016, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kupek 161: Sve najbolje

BEOGRAD

Počnimo ovu priču pozdravom za kraj: sve najbolje. Zašto? Prvo, zato jer je to naslov ovogodišnjeg festivala Novo doba o čemu je u ovom 161. KUPEK-u bilo reči, a drugo jer verujemo da ćemo se u startu oprostiti od mnogih potencijalnih slušatelja i slušateljki. Zašto? U skladu sa anti-stripom, anti-muzikom, anti-umetnošću, koja je zaštitni znak Novog doba, možemo reći da je ovo anti-emisija. Mnogo gostiju, dosta informacija i muzika uz koju se svakako nećete moći >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << opustiti. No, kad se uz KUPEK moglo opuštati?

Dakle, od 20. do 25. 09. na šest različitih lokacija održaće se sedmi festival alternativnog, nesvrstanog, psihorevolucionarnog stripa Istočne Evrope, pod nazivom „Novo doba“. Jedna od lokacija je i Studentski grad i Dom kulture (DKSG) gde će biti postavljena izložba i predstavljena knjiga „Mister Morgen“ Igora Hofbauera, neku vrstu legende alternativnog stripa na ovom našem prostoru. Upravo tamo smo se i smestili. Dokotrljali se na točkovima Umetnobila i simbolično na lokaciji gde će se održati veoma bitan deo programa, pozvali smo družinu iz Novog doba ne bi li prodivanili o samom festivalu, o problemima sa finansijama, kao i o stripu kao takvom.

U gostima su nam bili Milica, Jovana, starina Mileta, naš stari poznanik i Žoana, francuskinja koja je uveliko zaslužna za postojanje ovog sjajnog festivala.

Ideja nam je bila da vas upoznamo i sa problemima sa kojima se ove godine organizatori suočavaju, a koji su pre svega finansijske prirode i da vas pozovemo i da pripomognete koliko već možete, ali kampanji je istekao rok, ali kako su nam rekli naši gosti, neće biti gadljivi i na koverte raznih boja i debljina.

„Moramo da priznamo da smo malo sami krivi ali dobro je što se nismo predali. Ako smo ostali bez para da vidimo šta možemo da uradimo da dođemo do novca i kako da festival bude bolji. Strovili smo moćnu mašineriju od tima i prvi put imamo podršku samih učesnika,“ priznao nam Mileta.

A učesnici su, kako kažu, po dobru i zlu poznati umetnici kao što su Wostok (Srbija), Igor Hofbauer (Hrvatska), Craoman (Francuska), Pakito Bolino (Francuska) i Attila Stark (Mađarska).

Više detalja čućete ako poslušate emisiju tokom koje smo pričali, ne samo o programu festivala, već i o odnosu prema stripu, posebno onom alternativnom, underground, nesvrstanom ili kako ga već nazivali. Novo doba nije samo to. Promovišu i „pošteni mainstream strip“.

„Mislim da je to lična granica. To što zovemo pošteni mainstream je strip koji uspešan ali ima neke kvalitete. Nije komercijalan. To možemo da prihvatimo, “ kaže Žoana koja na konstataciju da je strip, bilo pošteni mainstream, nepošteni mainstream ili alternativni svakako na margini, dodaje:

“Mi to radimo zbog ljubavi tako da svakako bolje prolazimo.”

A nju je ljubav i privukla da ostane u Beogradu.

Od prvih godina do sedmog festivala bio je dug put. U međuvremenu, nastala je i Matrijaršija kao baza svih onih koji se bave ovom vrstom stripa, grafike i muzike, a već godinu dana postoji i Fijuk sajam, koji je neka vrsta popratnog programa Novog doba, programa koji traje čitavu godinu.

Sve to pomaže samom Novom dobu da ostvari najambiciozniji festival do sada koji nosi naziv: “Sve najbolje”.

“Zvuči kao neosporni optimizam. Jako bezobrazna formulacija da se okonča rasprava koja ne ide nikuda u onom trenutku kad je jasno da nema smisla dalje. To je ironični pozdrav uz jedan privid opšteg optimizma. Jako dobar opis našeg stanja,” objasnila nam je Milica otkud “Sve najbolje” kao naziv.

Svakako, puno više od Milete, Milice, Jovane i Žoane možete čuti u KUPEK-u # 161. gde premijerno možete poslušati i izvođače koji će muzički ukrasiti ovogodišnji festival. O nekima Mileta kaže:

“Ako ima išta bolje od jednog Bajage to su Dve Bajage”.

O ostalima valja reći samo da svakako nisu svačiji izbor za pauzu između razgovora. Što se nas tiče, idealno su se usklopili u filozofiju KUPEK-a i Novog doba. Sve detalje poslušajte u emisiji jer „Mi ne kukamo. Mi plešemo, mi se zezamo, crtamo…“

I idemo dalje. Novo doba dolazi baš u 161. KUPEK-u.

I još jedno da kažemo. Premijerno, a moguće da je i poslednju put Milica je iščitala deo teksta Radovana Popovića o izložbi Igora Hofbauera što je predstavila kao jedinu priliku da se pročita pošto će se za katalog dramatično skratiti.

Fotografije Ivan Zupanc i KUPEK.

PodeliteŠtampajFacebookTwitterGoogleEmailSkype

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.