Kup Koraća: Metalac ili Vršac?

Izvor: JužneVesti.com, 18.Feb.2015, 10:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kup Koraća: Metalac ili Vršac?

Kup Radivoja Koraća ove godine otvoriće duel između učesnika Jadranske lige Metalca iz Valjeva i ekipe Vršca, osvajača Kupa Srbije. Meč u hali Čair počinje u četvrtak 19. februara.

Poslednjih godina svedoci smo gašenja mnogih košarkaških centara koji su decenijama unazad bili “fabrike mladih talenata”.

Finansije, nemar glavnih rukovodioca, neprivatizacija sportskog sektora su samo neki od faktora zbog kojih klubovi iz gradova poput Čačka, Kraljeva, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Leskovca vise na ivici ambisa. Knjiga se uglavnom svela na Beograd i još par slova.

Među retkim gradovima zbog kojih i dalje postoji decentralizacija srpske košarke jeste Valjevo. Zahvaljujući ekipi Metalca, grad na Kolubari živi košarkaški preporod, procvat, renesansu. Ono što su sredinom prošlog milenijuma za razvoj čovekovog intelekta svojim delima uradili Petrarka, Aligijeri, Bokačo, Šekspir, Servantes, to sada radi četa Vladimira Đokića za košarkaško Valjevo.

Sve se bukvalno desilo preko noći. Odustajanjem kragujevačkog Radničkog od ABA lige, klub na čijem je čelu Boško Đukanović odlučio je da popuni upražnjeno mesto i u zapadnu Srbiju dovede košarkaški Balkan. Vreme im nije bilo saveznik, pa su bukvalno preko noći Đokić i Đukanović selektirali ekipu od momaka koji nisu individualno toliko kvalitetni, ali predstavljaju jednu skladnu ekipu.

Valjevce je od samog starta čekalo puno poteškoća na Jadranu. Zbog renoviranja hale, prvih 6 utakmica igrali su kao gosti, i nisu se baš sjajno proveli. Posle početnih 5 poraza, u 6. kolu u Ljubljani zabeleži su prvu pobedu koju se svi okarakterisali kao iznenađenje, a ekipa burno proslavila prvu pobedu. Od tog trentuka valjevska košarka je u konstantnom krešendu, ni Evrokup nije nemoguća misija, a svaka utakmica u hali u Valjevu po nekom nepisanom pravilu je uzbudljiva do te mere da se rešava u zadnjem napadu.

Što se igračkog kadra tiče četa Vladimira Đokića je atipična, pre svega zbog činjenice da gotovo čitavu sezonu igraju bez klasičnog centra, iako im se skoro pridružio Slavko Vraneš. Na poziciji plejmejkera su Nemanja Protić, Marko Ljubičić i Nikola Otašević. Minute na pozicajama dva i tri pokrivaju Nikola Malešević, Dušan Kutlešić, Marko Jošilo i Petar Rakićević. Za reket su zaduženi prošlosezonski krilni centar Konstantina Nemanja Todorović, Bojan Radulović, Đorđe Majstorović i Nikola Jevtović.

Teško je odrediti ko je na terenu predvodnik ove ekipe. Hemija je zaista na visokom nivou. Možda je po prikazanom u poslednjih par utakmica Čačanin Protić prva violina, ali na svakom meču zablista neko drugi. Majstorović i Jevtović, zbog svoje specifične građe zadavali su dosta muka mnogim centarskim linijama.

Malešević igra celu sezonu u dobrom ritmu. Kutlešić, Jošilo i Todorović mogu da pogode trojku kada se najmanje očekuje. Jedna skladna i kompaktna Celina, koju odlično sa klupe vodi mladi i perspektivni Vladimir Đokić, učenik proslavljenog trenera Partizana Dušana Vujoševića.

Za protivnika u četvrtfinalu Valjevci će imati ekipu Vršca. Sve zapaženije rezultate ova ekipa ostvarila je pod imenom Hemofarm, koji je u prvoj deceniji novog milenijuma, posle Partizana, bio najkvalitetniji srpski tim. U tom period klub je postao poznat po kvalitetnom radu sa mlađim kategorijama.

Vršačka škola košarke je u tom period iznedrila Darka Miličića, Stefana Markovića, Milana Mačvana, Bobana Marjanovića, Luku Mitrovića, Nemanju Dangubića… Spletom nesrećnih okolnosti i finansijskog kolapsa klub je promenio ime u Vršac, i posle višegodišnjih sjajnih nastupa u Jadranskoj ligi, morao da se zadovolji učešćem u Košarkaškoj ligi Srbije.

Ekipa Vršac Swisslion ove sezone spada u krug kanditata za plasman u Superligu. Trenutno su na 6. mestu sa 8 pobeda i 9 poraza, i predstoji im žestoka borba do poslednjeg kola.

Okosnica i najbolji igrač Vrščana jeste 25-godišnji bek Miloš Dimić. Iako se ekipi pridružio decembra meseca, reč je o igraču koji ima iskustvo igranja “na Jadranu” budući da je prethodne dve sezone branio boje Radničkog iz Kragujevca. Pored njega, glavni šrafovi u ekipi su dvojac krilnih igrača – Dejan Davidovac i Stefan Balmazović. Iako ima 209 centimetara visine, zbog skraćene rotacije, Davidovac pokriva poziciju pleja, iako uđe u pravi ritam može biti jako nezgodan za čuvanje. U reketu se sve vrti oko Dragana Apića, koji je po indeksnim poenima u vrhu Košarkaške lige Srbije.

Šta očekivati? Žestok tempo od prvog do poslednjeg minuta, sa dosta trčanja, šuteva za 3 poena. Ako košarkaši obe ekipe od starta “nameste ruku” biće ovo prava revija trojki! Zbog duže klupe i abaligaškog iskustva, Metalac je favorit za prolaz u polufinale.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.