Krsta Popovski dobitnik nagrade Stevan Sremac

Izvor: JužneVesti.com, 05.Nov.2018, 14:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krsta Popovski dobitnik nagrade "Stevan Sremac"

Roman Ina koji se bavi temom izmeštanja i gubitka identiteta književnika Krste Popovskog, dobitnik je nagrade Stevan Sremac za 2017. godinu. Žiri je u ovoj odluci bio jednoglasan, iako je na konkurs pristiglo više od 70 proznih naslova.

Popovski u svom romanu, kako navode u obrazloženju, gradi sliku nemaira i preispitivanja savremenog čoveka. Najbolji roman u 2017. po odluci žirija; Foto: Korice knjige "Ina"

Poput svojih grotesknih junaka, i autor >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << u svom pripovedanju prelazi različite granice kako bi čitaocima pružio intenzivan i često šokantan doživljaj sveta. Pripovedajući provokativno, stilski precizno, Popovskom uspeva da, oslanjajući se na suptilne intertekstualne aluzije, ispriča zanimljivu i istovremeno smisaono bogatu priču. Po inspiraciji i kritičkom odnosu prema stvarnosti roman Ina ostaje na tragu poetike Stevana Sremca. Sve navedeno ovu knjigu svrstava u sam vrh ovogodišnje prozne produkcije - navodi se u obrazloženju žirija.

Inače, da upravo Popovski bude laureat nagrade Grada Niša, odlučili su predsednica žirija profesorka Jelena Jovanović, kao i članovi Adrijana Marčetić i Enes Halilović, dok su u užem izboru bili i romani Žena iz Huareza Uglješe Šajtinca, Naknadne istine Darka Tuševljakovića i Veliko spremanje Branka Anđića. Roman Ina je inače izdala Laguna.

Kako navode iz Niškog kulturnog centra, nagrada koja se sastoji iz plakete i novčanog iznosa, biće dodeljena Popovskom tokom manifestacije Dani Stevana Sremca koja se održava u Nišu svakog novembra.

Krsta Popovski je, navodi se u njegovoj biografiji, rođen u Skoplju. Diplomirao je na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu. Jedan je od osnivača i glavni urednik časopisa za književnost i likovnu umetnost Zvono, redaktor u redakciji knjiga Službenog lista, a potom urednik u leksikografskoj redakciji Službenog glasnika. Sada je urednik u Izdavačkoj kući Klett.

Objavio je četiri knjige poezije - Dvoglasja 1994. godine, Paganalije 1996, Iskušenja 1999, i Savez (spev), 2002 godine.

Objavio je i romane Tata 2008. godine, tri godine kasnije Ej, 2012. godine Sudbine, a 2014. Trudovi. 2017. u izdanju Niškog kulturnog centra objavljena mu je zbirka priča Nedela.

Na konkursu za Ediciju Istok - Zapad 2010. godine pobedio je s romanom Ej. Potom je u oktobru 2011. sa istim rukopisom osvojio nagradu koju dodeljuje književna grupa Proza na putu i izdavačka kuća Mono i Manjana, ušao u uži izbor za NIN-ovu nagradu, kao i u najuži izbor za nagradu Srpskog književnog društva Biljana Jovanović i Zlatni suncokret.

Rukopis romana Trudovi ušao je u najuži izbor za Nagradu Miroslav Dereta 2011. godine.

Osim poezije i proze, Krsta Popovski autor je dve drame - Žestina i Fra Vidoje.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.