Izvor: JUGpress.com, 19.Jun.2017, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kriza vlasti u Preševu: Zbog portparola ili zbog vlasti?

PREŠEVO

U Preševu bi aktuelna kriza u vladajućoj koaliciji lako mogla dovesto do raspuštanja Skupštine opštine i vanrednih parlamentarnih izbora.

U ovome se slažu predstavnici političkih stranaka u toj opštini a u tom pravcu se kreira i lokalno javno mnjenje preko medija na albanskom jeziku ali i porukama na društvenim mrežama.

Sednica Skupštine opštine, koja je zakazana za prošlu sredu, nije održana jer se nisu pojavila tri odbornika koji inače pripadaju >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << vladajućoj većini.

Izostali su po jedan odbronik Partije  demokratskog delovanja (PDD), iz grupe koja se odvojila od Demokratske partije Albanaca (DPA)  i iz Demokratske unije doline(DUD).

I tok je u četvrtak sve izgledalo kao slučajna podudarnost, a da su sva trojica imali neke opravdane razloge iz kojih se nisu pojavili, u petak se već videlo da se, zapravo, radi o nastojanju da se sruši predsednica opštine Ardita Sinani , iz PDD, stranke Rize Halimija, a tako i vladajuća koalicija i da se izazovu vanredni parlamentarni izbori.

A previše burna reakcija Udruženja veterana Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medvedje (OVPMB), JUGpressovi  izvori medju veteranima kažu da se radi o grupi iz Prištine, i iz dijaspore a povodom posta na privatnom fejsbuk profilu doskorašnjeg portparola predsednice opštine Abdule Ahmetija u kome je on napisao da su komandanti OVPMB „komandanti evra“.

Veoma oštro su saopštenjima reagovala udruženja bivših boraca OVPMB a Ardita Sinani je u subotu izdala saopštenje da je Ahmeti pomeren sa tog mesta.

Dobri poznavaoci prilika tvrde da je ovo samo povod za krizu vlasti u Preševu i izražavaju čudjenje da bivši borci reaguju ovako zbog jednog posta na privatnom fejsbuk profilu ali da nisu tražili ničiju ostavku kada je uklinjen spomenik poginulim njihovim saborcima ispred zgrade opštine Preševo .

Da  Ahmeti nije glavni remetilački faktor stabilnosti lokaklne koalicije pokazuje to što se ubrzo oglasio odbornik PDD , koji se nije pojavio na sednici Skupštine opštine u sredu a koji je obzananino da više nije deo odborničke grupe te stranke i da će ubuduće delovati samostalno.

A počela su i vraćanja u Demokratsku partiju Albanaca (DPA) Ragmi Mustafe odbornika koji su tu stranku napustili i napravili posebnu odborničku grupu, koja je bila deo vlasti.

Prema nekim izvorima, cela ova gužva je, zapravo, nastala zbog dozvole Ardite Sinani da se u Preševu istaknu bilbordovi kandidata  Pokreta Samoopredeljenje iz ove opštine na kosovskim izborima.

S druge strane, iskusni političati medju Albancima kažu da je sve to moglo da bude samo usputni razlog, kao i Ahmetijeva objava, a da su u pitanju mnogo veći, pre svega finansijski razlozi, uz koje, tvdre, uvek može da se  umetne i ideologija.

Po zakonu, rok za zasedanje Skupštine opštine ističe tek za nešto manje od dva meseca ali se skoro svi slažu da su vanredni lokalni izbori skoro izvesni.

Preduslov za njih je, sem neodržavanje sednice Skupštine, smatraju i da bude formirana nova Vlada Srbije i resorno Ministarstvo za lokalnu upravu .

S druge strane, ni mogućnost formiranja nove lokalne koalicije ne može sasvim da se isključi.

Jer, dva meseca je ipak mnogo vremena.

Neki izvori JUGpressa  iz Preševa čak tvrde da je moguće da će sednica Skupštine opštine, sa novom koalicijom, biti održana vrlo brzo.

A najveće šanse se daju dvojici  bivših predsednika opštine, Šćiprimu Arifiju iz Alternative za promene (AP)  i Ragmiju Mustafi (DPA), uz malu pomoć još nekolicine odbornika.

PodeliteŠtampajFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.