Izvor: JužneVesti.com, 03.Dec.2020, 11:36

Kovid ruši zdravstvo u Srbiji i Severnoj Makedoniji - pacijenti o tome svedoče, zvaničnici negiraju [video]

U momentu najjačeg udara epidemije, posle devet meseci vremena da se zdravstveni i državni sistem za očekivani talas pripreme, članovi Kriznog štaba za borbu protiv kovid-19 i ministar zdravlja priznaju javnosti da u kovid bolnicama nema mesta za sve pacijente kojima zdravstveno stanje to zahteva, da je stopa umiranja sada visoka, ali ne i da je zdravstveni sistem ugrožen. Isto tvrde i zvaničnici Severne Makedonije, koja je prema stopi umiranja od kovida među prvih deset u svetu. >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com <<

Bolnički kapaciteti u Srbiji, pogotovo u Beogradu i centralnoj Srbiji, toliko su puni da tamo ostaju samo teži pacijenti, pa one za koje lekari u bolničkoj viziti procene da su pri kraju lečenja, sanitetskim vozilima prebacuju u stotinama kilometara udaljene privremene bolnice u Nišu, Sokobanji, Vrnjačkoj banji i Kragujevcu. U njima se, takođe, kapaciteti ubrzano popunjavaju.

Neki lekari upozoravaju na "pucanje zdravstvenog sistema"; ilustracija; foto; Vanja Keser

Anesteziolog iz Kraljeva Rade Panić za nedeljnik “Vreme” rekao je da na dežurstvu u kovid intenzivnoj jedinici nekim pacijentima nije mogao da pomogne.

Nisam imao mogućnost da zbrinem pacijente u intenzivnoj jedinici kojima je potreban aparat, odnosno ventilator. Zašto? Zato što je intenzivna nega koja broji 8 kreveta u Kraljevu bila puna, odavno ka Beogradu i Kragujevcu pacijenti ne mogu, prošlo dežurstvo smo uspeli dvoje da pošaljemo za Niš i time napravili prostor, ovaj put nismo mogli ni za Niš. Očajan je osećaj kada se vratite kući sa saznanjem da nekome niste mogli da pružite pomoć od koje mu možda i život zavisi - govori Panić.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.