Izvor: JUGpress.com, 11.Maj.2023, 20:03

Korak do praktičnog znanja

NIŠ

Filijala Niš Nacionalne službe za zapošljavanje  organizovala je Sajm profesionalne orijentacije na kome su  svoje programe predstavile 18 srednjih škola i 17 fakulteta, a njima se pridružilo još  13 poslodavaca koji su povezani u sistemu dualnog obrazovanja. Mladi su na  sajmu imali priliku da saznaju sve o zanimanjima i radnim pozicijama primerenim njihovom formalnom obrazovanju, kao i da u odnosu na potražnju na tržišu rada, izaberu dalje školovanje koje će im obezbediti >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << da u budućnosti lakše dođu do posla.

   „Sajam koji svake godine organizujemo namenjen je budućim srednjoškolcima i brucošima.Pored svih aktivnosti koje sprovodimo ovo  za nas najbolja manifestacija jer radimo sa mladima.Odabirom srednje škole ili fakulteta za njih otpočinje karijera, a obrazovne institucije su mesta gde učiti i steći nova znanja. Naša je obaveza da nakon završetka formalnog obrazovanja ponudimo šansu da svoje obrazovanje primenjujete u niškim i srpskim firmama“, kazao je Boban Matić, direktor Filiojale Niš Nacionalne službe za zapošljavanje.

                        Otvaranju Sajma obrazovanja i profesionalne orjentacije prisustvovala je i zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović, potom načelnik Školkse uprave u Nišu Predrag Nešović kao i Aleksandar Milićević, direktor Regionalne privredne komore Niš. Otvaranju sajma prisustvovali su i predstavnici Nacionalne službe za zapošljavanje u Beogradu.

                      U okviru Sajma profesionalne orijentacije, Regionalna privredna komora Niš organizovala je prezentaciju „Dan otvorenih vrata dualnog obrazovanja – Korak do praktičnog znanja“, sa ciljem predstavljanja dualnog modela obrazovanja učenicima završnih razreda osnovnih škola.

                       „Saradnja sa Nacionalnom službom za zapošljavanje je vrlo bitna jer na taj način dolazimo do situacije da sve veći broj dece koje završi školu brže dolazi do posla od kojeg može da živi.Poslodavci koje zastupa Privredna komora Srbije dolaze do kvalitetnih radnika , a to je nešto od ozbiljnih problema u funkcionisanju Privredne komore u  današnje vreme“, kazao je Aleksandar Milićević.

                       Na sajmu se predstavilo šest srednjih škola i 13 kompanija koje su u sistemu dualnog obrazovanja.

                      „Dualno obrazovanje je proces kao i svaki drugi ali daje rezultate koji su sve bolji  i sve vidljiviji. Naš cilj je danas da pokažemo đacima osnovnih škola da  biti majstor nije bauk. U današnje vreme ljudi koji vredno i pošteno rade svoj posao sa srednjom školom, sa  trećim stepenom obrazovanja, mogu da zarade dobro i lepo žive od svog rada. Naravno, želim da  ovde ostanu i da ovde u svom gradu i svojoj zemlji rade“, istako je Milićević.

                      Predrag Nešović, načelnik Školske uprave Niš je istako da dualno obrazovanje uživa podršku resornog ministarstva i broj odeljenja u dualnom sistemu se stalno povećava.

                      „Planom upisa za narednu školsku godinu planirano 167 mesta u 17 odeljenja u različitim područjima rada koja će biti u dualnom sistemu obrazovanja. Sve to zajedno se radi u sardnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje i Regionalnom privrednom komorom kao i kompanijama koje će kao i do sada omogućiti učenicima da steknu praktična znanja i budu korisni članovi našeg društva“, zaključio je Nešović.

                       Marija Miltenović ove godine završava OŠ „Stefan Nemanja“. Na sajmu je pažljivo prošla sve štandove na kojima su su se predstavile srednje škole.

                       „Upisaću Gimnaziju „Bora Stanković“, matematički smer mada razmišljam i o specijalnom IT odeljenju“, kaže ova osnovka.

                        Njen vršnjak iz OŠ „Ratko Vukićević“  se opredelio za ETŠ „Mija Stanimirović“.

                       „Upisaću IT sektor i želim da se bavim 3D modelovanjem i programiranjem jer želim i profesionalno da se bavim programiranjem jer je to zanimanje budućnosti Mislim da ću imati dovoljno poena da upišem ovu školu i željeni smer“, kaže osnovac Aleksa Mitić. (kraj) VP/LJS

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.