Kopista Colić 3 decenije proveo u mraku, sada poklanja kopije fresaka

Izvor: juGmedia, 17.Apr.2017, 18:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kopista Colić 3 decenije proveo u mraku, sada poklanja kopije fresaka

“Najvrednije je slikarstvo od 12. do 16. veka. Najlepše freske su u Sopoćanima, Studenici i Mileševi”

Akademski slikar i najpoznatiji kopista fresaka, poreklom iz Pirota Časlav Colić (73) predstavio je u ovom gradu kopiju freske Uspenje Bogorodice, dimenzija 6,5 sa 3 metra, koju je poklonio manastiru Uspenje Presvete Bogorodice u Sukovu kraj Pirota.

Uživao sam slikajući ovu kompoziciju sa prelepim likovima tokom tri prethodne zime. Želeo >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << sam da sačuvam lepotu živopisnog fresko-slikarstva iz vizantijskog perida, od kojeg su na zidinama srednjevekovnog manastira ostali samo fragmenti i da nešto ostavim našem kraju. Oduševljen sam ovim remek delom u Sopoćanima”, kaže Colić.

Ovo delo krasiće pripratu manastira Presvete Bogorodice u Sukovu. Autor ima nameru da oslika celu pripratu ovog manastira.

Zadivljen sam što vidim ovakvo predivnu ikonu fresku koja je od velikog značaja za našu svetinju. Zahvalan sam Coliću, radujemo se i jedva čekamo da je postavimo u manastiru. Vernici će moći da se poklone tom delu koje će krasiti pripratu Crkve”, kaže iguman Sukovskog manastira otac Serafim.

Kopiju freske “Beli andjeo“ Časlav Colić poklonio je pirotskoj Opštoj bolnici, a kopiju Uspenja Presvete Bogorodice Skupštini grada i ona se nalazi na zidu skupštinske sale. U svojoj kući ima bogatu zbirku fresaka iz najvećih srpskih svetinja, a neki njegovi radovi izloženi su u Galeriji fresaka Narodnog muzeja u Beogradu.

Colić posle završene Akademije likovnih umetnosti i tri decenije rada u Galeriji fresaka Narodnog muzeja u Beogradu, pre 18 godina kao samostalni umetnik vratio se u rodno selo Jalbotina kraj Pirota. U selu živi sa suprugom Svetlanom koja je iz Prizrena. U penziji je više od deset godina, ali radi povremeno kopije fresaka. Brine o porodičnom imanju.

Trideset godina, radeći na kopijama fresaka, proveo sam u mraku, u crkvama i u memli. Ovde ustajem u pet ujutru a ležem oko osam uveče”, kaže Colić.

Kao kopista obišao je sve naše srednjevekovne manastire i napravio seriju najzanimljivih likova i ličnosti skinutih sa fresaka ovih manastira.

Najvrednije je slikarstvo od 12. do 16. veka. Najlepše freske su u Sopoćanima, Studenici, Mileševi. Obišao sam i sve naše crkve i manastire na Kosovu i Metohiji. Sa mojom učiteljicom Zdenkom Živković, najboljim kopistom, kopirali smo freske u crkvama koje su bile u ruševinama”, kaže Colić.

Učestvovao je na mnogim samostalnim i kolektivnim izložbama u zemlji i svetu.

Zoran Panić

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.