Izvor: JUGpress.com, 25.Jun.2023, 17:05

Konačni rezultati završnog ispita biće objavljeni 28.juna

NIŠ

 Ministarstvo prosvete obavestilo je učenike osmog razreda i njihove roditelje da su preliminarni rezultati završnog ispita već objavljeni na portalu Moja srednja škola , što je skoro dan ranije nego što je to predviđeno kalendarom upisa.

                                            Đaci su u sredu započeli polaganje male mature, testom iz maternjeg jezika, u četvrtak su polagali matematiku, a u petak test iz predmeta >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << po izboru.

                                             Za upis učenika u prvi razred srednje škole za školsku 2023/2024. godinu, planirano je ukupno 75.853 mesta.

                                              Ministarstvo prosvete saopštilo je da je ranija objava rezultata završnog ispita ostvarena zahvaljujući unapređenju informacionog sistema i procesa za realizaciju završnog ispita na kome su radili Ministarstvo prosvete, Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu, kao i Fakultet organizacionih nauka.

                                           Rezultati objavljeni dan ranije pružaju dodatno vreme deci da zajedno sa svojim roditeljima sagledaju rezultate testova i pripreme eventualne prigovore.

                                         Prigovori učenika i roditelja na preliminarne rezultate mogli su elektronskim putem da se pošalju još juče od 8 do 16 sati kao i danas u isto vreme. Istog dana, odnosno danas, učenici od 8 do 15 sati prigovore mogu da podnesu i neposredno u osnovnoj školi.

                                          Odgovore na prigovore učenici će dobiti istog dana, a ukoliko nisu zadovoljni progovor mogu da podnesu i drugostepenoj komisiji koja će odgovore dostaviti 27. juna posle 16 sati.

                                        Konačni rezultati završnog ispita biće objavljeni 28.juna do 8 sati.

                                         Popunjavanje liste želja elektronskim putem je 29. i 30.juna od 8 do 15 sati, a u isto vreme liste želja se popunjavaju u školama.

                                          „ Liste želja mogu da se upišu na samom sajtu Moja srednja škola, na administrativnom portalu. Tu popunjavaju listu želja sa školama i obrazovim profilima koje su oni odabrali. Savet svim učenicima je, o tome smo i ranije govorili, da prvo upišu škole i obrazovne profile koje najviše žele ali i da svoje želje usklade sa brojem bodova koje su osvojili, kaže Milena Kostić, direktorka Osnovne škole „Vožd Karađorđe“.

                                           Ona dodaje da lista želja može da se popuni i u školi ukoliko učenici nisu u mogućnosti da to urade leketronskim putem-

                                            „Naš  savet je i da popune svih 20 mesta koliko ih ima u obrascu. To se osebno odnosi na  one učenike koji nisu sigurni da li će sa osvojenim brojem bodova upisati škole za koje su se opredelili. Doduše, ima i onih učenika koji imaju dovoljan broj poena i u poređenju sa prošlogodišnjim kvotama mogu da budu sigurni da će upisati škou koju i žele. Oni i ne moraju da pišu svih 20 želja, ali ima i đaka kojima to znači kako bi se upisali u prvom krugu“, ističe direktorka Kostić.

                                Objavljivanje konačnih rezultata i rasporeda po školama i obrazovnim profilima biće biće 3.jula. Istog dana biće objavljena i slobodna mesta u srednjim školama i popunjavanje lista žilja  za drugi upisni krug koji se završava upisom učenika 5.jula.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.