Izvor: JUGpress.com, 11.Avg.2020, 17:34

Kon: Najbolje je da đaci stalno nose masku, ali mogu da je skinu dok su u klupi

BEOGRAD

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je na konferenciji za štampu u Palati “Srbija” da je nastava na daljinu bez fizičkog kontakta najlošiji model i da su sva prelazna rešenja koja mogu da se ostvare bolja od nastave koja se odvija samo na daljinu. Doktor Predrag Kon preporučuje da deca u školama neprekidno nose maske.

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da je prvi septembar još uvek dovoljno daleko da bi se videlo da li će škole moći da >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << rade po planiranom modelu.

“Ono što izvesno znamo i od čega smo pošli je da ne očekujemo nekakvo vanredno stanje. U prvom piku smo imali obavezu da jedan od roditelja dece starosti do 12 godina bude kod kuće sa decom. Kako je prvi pik završen i kako smo u tom scenariju nastavu imali isključivo na daljinu, što je svakako bolje nego da nema ništa, ali je ipak najlošiji model koji možemo da ponudimo”, objašnjava Šarčević.

Ističe da su tragajući za boljim modelima očekivali da se epidemiološko stanje popravi.

“Istražujući koliko roditelja ne može da ostavi dete kod kuće, došli sm odo podatka da je to negde oko 22 odsto roditelja dece uzrasta do 12 godina, što je već sasvim dovoljan razlog da se pokrene mehanizam da mlađi osnovci na neki način treba da krenu na nastavu”, kaže Šarčević.

Navodi da je u mnogim državama u toku tek razmatranje koji modeli mogu da se primene.

“Mi smo mogli ovo brzo da pokrenemo jer smo imali puno spremnih scenarija i predlažemo jedan od njih koji može da zadovolji više interesa i zaposlenih u prosveti, učenika, roditelja i celokupnog društva. Jedan od modela je da se od prvog do četvrtog razreda nastava odvija u školama, s tim što moramo da smanjimo broj učenika. Uz sve mere, u većem broju ustanova moramo da podelimo odeljenja na bar dva dela”, objašnjava ministar Šarčević.

Kaže da u okviru 17 školskih uprava, od 1.192 osnovne škole, u 45 odsto njih odeljenja ne moraju da se dele jer broj đaka zadovoljava standard.

Ministar ističe da je nastava na daljinu bez fizičkog kontakta najlošiji model i da su sva prelazna rešenja koja mogu da se ostvare bolja nego da se nastava odvija samo na daljinu.

“Princip je prioriteta. Od prvog do četvrtog razreda, odeljenja se dele na dve grupe. Prva grupa će početi da radi od osam u cuklusima od po 30 minuta, pauzama od po pet i jednim odmorom od 15 minuta. Pauza između dva bloka će biti 20 minuta. U durgom bloku radi druga grupa dece istog odeljenja”, navodi Šarčević.

“Nema kolektivnih sportova, ni pevanja u horu” 

Epidemiolog Predrag Kon kaže da pre polaska deteta u školu, svaki roditelj u ovoj situaciji treba da bude saradnik, izmeri detetu temperaturu i ne šalje u školu dete sa povišenom temperaturom ili znacima respiratorne infekcije.

“Kada dete dođe do škole sa roditeljem, čim uđe u školu mora da počne da nosi masku. Pre nego što uđe u učionicu, treba da opere ruke. Preporučujemo da se maska nosi neprekidno jer je to apsolutno najbezbednije. Kada dete dođe do svoje klupe, u toku slušanja časa, nije obavezno, može da odloži masku, ali mi smatramo da je najpametniej da se neprekidno nosi maska”, naglašava doktor Kon.

Kaže da se ipak dozvoljava mogućnost da dete skine masku kada je u svojoj klupi.

“Ako počne da odgovara ili ga bude neko bude pitao nešto, odmah je stavlja. Isto važi kada izlazi iz učionice. Prozori sve vreme treba da budu otvoreni dokle god je moguće”, objašnjava doktor Kon.

Ističe da postoji i čitav niz mera – čišćenje, pranje, dezinfekcija površina…

“Sve ostalo, uključujući fizičke aktivnosti, u smislu fizičkog vaspitanja – kolektivni sportovi ne mogu da se tolerišu, biće isključivo vežbanja na distanci. Znamo da i pevanje može da poveća izlučivanje virusa. Prilikom muzičkog, nema pevanja u horu, to treba potpuno izbeći. Nema skandiranja ni navijanja na nekom sportu”, upozorava doktor Kon.

“Intenzivni kontakti sa proizvođačima vakcina” 

Doktorka Darija Kisić Tepavčević kaže da članovi Kriznog štaba imaju intenzivne kontakte sa većinom proizvođača vakcina koji se nalaze u završnim fazama kliničkih ispitivanja, a da su sa par zemalja definisani i memorandumi o saradnji.

“Činimo sve napore da budemo jedna od prvih zemalja kojima će efikasna i bezbedna vakcina biti diostupna kada se pojavi. U toku smo od samog početka sa većinom kompanija koje se nalaze u završnoj fazi istraživanja”, ističe doktorka Kisić Tepavčević.

Izvor: RTS

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.