Izvor: JUGpress.com, 06.Okt.2022, 20:52

Koliko će koštati ekskurzije?

NIŠ

Nakon dve godine pauze niške srednje škole ponovo organizuju đačke ekskurzije. Učenici sa velikim nestrpljenjem čakaju trenutak kada će krenuti na put, posebno oni u straijim razredima koji su dve godine proveli učeći onlajn pa je ovo dodatna mogućnost da jedni druge bolje upoznaju, ali to važi i za učenike prvog razreda. U niškoj Gimnaziji „9.maj“ u toku su pripreme za organizovanje đačkih putovanja, a prema rečima direktora Nenada Disića koliko će to koštati >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << roditelje znaće se tek kada roditelji izaberu agencije koje će ova putovanja i realizovati. Ono što je za sada poznato, a stiglo je iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, to je da samo jednom u toku četvorogodišnjeg školovanja učenici mogu da putuju van Srbije. Uglavnom se to odnosi na maturante, dok će učenici prvog, drugog i trećeg razreda obilaziti Srbiju.

                             „Zbog korone škola nije prethodnih godina organizovala ekskurzije. Ministarstvo je prošle godine donelo odluku kako putovanja da se organizuju, a po njima samo jednom u  četiri godine učenici mogu da napuste zemlju i odu u inostranstvo. Ove godine to su maturanti. Učenici treće godine obići će Republiku Srpsku, a učenici prve i druge godine obišli bi severnu Srbiju. To su informacije koje smo dobili na osnovu anketiranja učenike tako da smo došli do destinacija i želja dece i njihovih roditelja“, kaže direktor ove gimnazije Nenad Disić.

                             Prema rečima direktora Disića deca su se i te kako uželela putovanja jer se od 31 odeljenja  u 20 odeljenja za ekskurziju su se prijavili svi učenici.

                             „O tome koliko će ekskurzije koštati za sada ne možemo precizno da govorimo, ali očekujemo neke cene za koje smo čuli. Primera radi, očekujemo da maturante koji su se odlučili za Severnu Italiju gde će provesti pet dana ekskurzija košta između 350 do 450 evra. Naravno, kao i do sada ponudićemo roditeljima da se ova suma isplati u više mesečnih rata. Putovanje do severnoj Srbiji očekujemo da košta oko 25.000 dinara“, kaže Disić.

                            Da bi učenici krenuli na putovanje potrebno je da se prijavi 60 posto đaka iz generacije. Maturanti će na put aprila, a učenici ostalih razreda u maju.

                             Dodaje da su roditelji ti koji odlučuju o tome gde će, kada i sa kim njihova deca putovati. Oni su ti koji otvaraju i pristigle ponude kada se raspiše javna nabavka i biraju agenciju koja će realizovati ekskurziju. Trenutno je u toku izrada dokumentacije za raspisivanje javne nabavke. U narednih 15 do 20 godina to će biti završeno, a potom sledi konkurs  za agencije.

                           „ Strogo se vodi računa o tome da uslove koje postave roditelji i škola agencija ispuni. Najvažniji su nam autobusi koji po našim uslovima ne smeju da budu stariji od 5 godina i moraju, a to je predviđeno i zakonom, da prođu i tehničke preglede jer je u pitanju sigurnost naše dece. Uslov je i da imaju svog vodiča i plan putovanja koji damo mora da bude ispoštovan do kraja“, kaže Disić.

                           Kako god da se odluči i koliko god da košta niški srednjoškolci će posle dve godine pauze zajedno na put. Prilika je to da predahnu od školskih obaveza, da se druže, upoznaju nove krajeve Srbije ili neku drugu zemlju krenu li van Srbije ali i više se međusobno druže. O tome koliko će to isprazniti porodične budžete brinuće roditelji koji i sami donose odluku o tome da li će njihova deca putovati ili ne.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.