Ko forsira uvoznički lobi medicinske opreme?

Izvor: juGmedia, 10.Apr.2013, 22:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko forsira uvoznički lobi medicinske opreme?

NIŠ – Preduzeća za prozvodnju medicinske opreme i aparata „Jugorendgen“, „Elektromedicina“ i EI „Čegar“, traže od Vlade Srbije da ne forsira uvoz opreme koja nije ni bolja niti jeftinija od domaće.

Ističu da bez pomoći države ne mogu da se izbore protiv pojedinaca i jakog uvozničkog lobija.

Pre tridesetak godina u ovoj grani je radilo oko 2.000 radnika, a sada jedva njih 60, iako postoji tržište i potreba za ovim proizvodima. Milovan Kocić, vlasnik >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << „Eletromedicine“, kaže da je pre sedam godina kupio ovo preduzeće, verujući da će uspeti da ponovo oživi proizvodnju u fabrici koja je upošljavala 700 radnika. Nabavio je opremu, dozvole i sertifikate, ali zdravstvene ustanove prosto nisu zainteresovane za kupovinu domaćih aparata.

- Kada smo stvorili sve uslove za rad, naišli smo na nepremostiv problem. Ministarstvo zdravlja, koje je jedini kupac uređaja i aparata za domaće zdravstvene ustanove, nije kupovalo domaću opremu, već isključivo skupu – uvoznu. Cena te opreme bila je od 50 odsto, pa do dva i tri puta veća od one koju smo proizvodili u „Elektromedicini“. Napominjem da kvalitet nije ništa bolji od našeg – kaže Kocić, koji je sa svojim kolegama detaljno istražio tržište.

DIREKTOR „Jugorendgena“ Goran Radojković, ističe da uz dravstvenim ustanovama u Srbiju, Crne Goru i Makedoniju, postoji oko 300 rendgen aparata proizvedenih u „Jugorendgenu“ i jedino ih „Jugorendgen“ servisira.

- Kada bi se ugasio „Jugorendgen“, više ne bi imao ko da održava te aparate, pa bi država morala da investira oko 20 miliona evra. Profitirao bi uvoznički lobi. Ne plašimo se konkurencije. Proizvodimo rendgen cevi po istom sistemu kao i „Simens“, s tim što je naš proizvod duplo jeftiniji – kaže Radojković.

Proizvođači procenjuju da Srbija godišnje uveze oko 100 operacionih stolova, a razlika između najniže cene uvoznog, i operacionog stola koji se proizvede u „Elektromedicini“ je 15.000 evra.

- Spremni smo da godišnje napravimo 30 do 40 stolova, što bi državi donelo uštedu od 600.000 evra. Pritom bi na proizvodnji tih stolova bilo zaposleno najmanje 40 radnika – kalkuliše Kocić.

Sličnu matematiku imaju i direktor EI „Čegra“ Dragan Atanasov i direktor „Jugorendgena“ Goran Radojković. Oni ističu da će, ako država ne učini nešto, ova proizvodnja biti potpuno ugašena.

- Proizvodimo bolničke krevete, krevete za intenzivnu negu, ormariće za lekove i noćne ormariće.

Počeli smo da učestvujemo na tenderima za opremanje domaćih bolnica i klinika i na nekoliko bili najpovoljniji ponuđač, ali su i pored toga na njima pobeđivale strane firme. Fabrika je zbog toga zapala u tešku finansijsku situaciju – navodi Antanasov, u čijoj firmi zbog toga trenutno radi samo tridesetak radnika.

(Kraj)Novosti/ena

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.