Izvor: JUGpress.com, 08.Dec.2021, 09:11

Ko duži Rio Tinto: Zorana Mihajlović na čelu Radne grupe za implementaciju projekta „Jadar“

Predsednica Vlade Ana Brnabić je još 19. novembra 2020. potpisala odluku o obrazovanju Radne grupe za implementaciju projekta „Jadar“. Za predsednicu Radne grupe je imenovana potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović

Ekološki protesti za očuvanje čistote reke Jadar protekle dve subote poprilično su pomutili planove Vlade Ane Brnabić da Rio Tinto što pre počne sa ekploatacijom litijuma u lozničkom kraju.

Zakoni o referendumu >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << i eksproprijaciji koji su to trebali da omoguće izveli su na ulice, raskrsnice, magistralne puteve i autoput toliki broj ljudi širom Srbije, da su predstavnici vlasti morali taktički da uzmaknu.

Glavna odbrana je da su zapravo “žuti“, ona prethodna vlast, dovukli Rio Tinto i još pri tom “napunili sopstvene džepove“, te da bi bes ekološki osvešćenih građana trebalo da se usmeri protiv njih.

“Dakle, kakve veze Rio Tinto ima sa Srpskom naprednom strankom, Vučićem ili sa mnom, kad smo mi taj projekat nasledili“, rekla je Brnabić za TV Pink 26. novembra. Dodala je da su “oni koji danas protestuju protiv projekta Rio Tinto, tu kompaniju i doveli 2004. godine u Srbiju, dok su bili na vlasti“.

Šta god da je nasledila, Srpska napredna stranka je taj projekat razvijala dalje.

Što se tiče retorčikog pitanja Brnabić “kakve veze Rio Tinto ima sa SNS-om“, odgovor se krije u “Službenom glasniku RS“, br. 140 od 20. novembra 2020, 144 od 27. novembra 2020, 36 od 9. aprila 2021.

Tu stoji da (na osnovu člana 33. st. 2. i 3. Zakona o Vladi, “Službeni glasnik RS”, br. 55/05, 71/05 − ispravka, 101/07, 65/08, 16/11, 68/12 − US, 72/12, 7/14 – US, 44/14 i 30/18 – dr. zakon) Vlada donosi Odluku “da se obrazuje Radna grupa za implementaciju projekta “Jadar“.

Pod tačkom 2. se definiše da je “zadatak Radne grupe razmatranje najsloženijih pitanja u oblasti implementacije projekta “Jadar“ i davanje predloga, mišljenja i stručnih obrazloženja u pogledu saradnje, analize implementacije tog projekta i koordinacije rada nadležnih organa i institucija u cilju pune i blagovremene implementacije operativnih pitanja.

Pod tačkom 3. se za predsednicu Radne grupe imenuje prof. dr Zorana Z. Mihajlović, potpredsednica Vlade i ministar rudarstva i energetike, a za njenu zamenicu Jovanka Atanacković, državna sekretarka u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Dalje se navodi još 28 članova Radne grupe, te da u njoj – Službeni glasnik RS, broj 36/2021 – mogu učestvovati: Majkl Širaev, drugi sekretar u Ambasadi Australije u Srbiji i Stiven Ndegva, direktor Svetske banke u Srbiji.

Ovu odluku Vlade je još 19. novembra 2020. potpisala Ana Brnabić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u jednom od svojih obraćanja naciji prethodne nedelje, tako da “narod razume“, objasnio, da bi Srbija postala “evropsko čudo“, kada bi se od srpskog litijuma u Srbiji pravile i baterije i električni automobili.

Zbog siline i masovnosti protesta koji subotom blokiraju saobraćajnice, i blizine parlamentarnih, predsedničkih i beogradskih izbora, predstavnici vlasti se, makar retorički, ograđuju od odgovornosti za ubrzavanje početka rada Rio Tinta u dolini Jadra.

Potpresednica Vlade Zorana Mihajlović je u selu Gornje Nedeljice umirivala meštane da im se ništa loše neće deseti.

Izvor: Vreme

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.