Ko brine o bezbednosti Belopalančana - od predsednika Opštine i načelnika policije do direktora škole i vrtića

Izvor: JužneVesti.com, 30.Maj.2023, 15:28

Ko brine o bezbednosti Belopalančana - od predsednika Opštine i načelnika policije do direktora škole i vrtića

Sa 11 na 12 članova povećan je Savet za bezbednost Opštine Bela Palanka - radno telo koje bi trebalo da brine o bezbednosti Belopalančana kroz prevenciju, predlaganje mera za poboljšanje zaštite i sigurnosti, kao i analiziranjem i otkrivanjem problema koji utiču na bezbednost građana. U tom Savetu, u mandatu na 4 godine, imenovani su predsednik Opštine, njegov zamenik, većnici, direktori škola i ustanova i načelnik policije.

Savet za bezbednost formiran je u okviru Opštinskog >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << veća, a kako stoji o odluci - "radi razmatranja i proučavanja pitanja vezanih za prevenciju bezbednosti na teritoriji opštine Bela Palanka, koje pruža stručnu pomoć Opštinskom veću i predsedniku Opštine Bela Palanka u pitanjima iz oblasti bezbednosti". Na čelu Saveta Goran Miljković; foto: Lj. F.

Savet ima 12 članova, koji se biraju se iz reda predstavnika lokalne samouprave, policije, zdravstvenih institucija, obrazovnih i socijalnih institucija i drugih institucija i organizacija na teritoriji opštine Bela Palanka - stoji u odluci.

Na njegovom čelu je predsednik Opštine Goran Miljković, a među članovima tog tela su i njegov zamenik Miroslav Marinković, većnici Dragan Živković i Dragan Đurić, kao i načelnica Opštinske uprave Aleksandra Đorđević.

U Savetu je i onaj koji se već bavi bezbednošću Belopalančana, načelnik Policijske stanice Saša Rančić, a tu su i Darko Simonović iz Doma zdravlja, direktor Centra za socijalni rad Vladan Vidanović, kao i direktorka Predškolske ustanove Jelena Živković i direktori škola Danijela Ćirić, Radica Jocić i Zoran Pešić.

A šta će biti njihov zadatak, stoji u članu 5. rešenja o obrazovanju Saveta. 12 članova Saveta; foto: Lj. F.

Zadatak Saveta je da u skladu sa zakonom i Statutom opštine, razmatra i proučava pitanja vezana za prevenciju bezbednosti na teritoriji opštine Bela Palanka, priprema i predlaže donošenje mera za poboljšanje zaštite i sigurnosti građana opštine Bela Palanka, vrši analizu i utvrđuje probleme koji najčešće utiču na bezbednost građana, radi na izradi i primeni projekata prevencije kojima se deluje na pojedine bezbedonosne probleme u lokalnoj zajednici i druge poslove shodno Odluci o obrazovanju Saveta za bezbednost opštine Bela Palanka - stoji u rešenju.

Podsetimo, upravo je bezbednost svih građana bio jedan od argumenata da se u Beloj Palanci postavi 69 kamera i uvede masovni nadzor, što je koštalo oko 30 miliona dinara.

Da je problematično što se one nadgledaju i u lokalnoj samoupravi, kao i da ne postoje jasni podaci i studije da video-nadzor doprinosi smanjenu krivičnih dela, stav je Filipa Miloševića iz Share fondacije koja se, između ostalog, bavi i regulisanjem masovnog video-nadzora.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.