Izvor: JUGpress.com, 04.Dec.2023, 09:38

Knjiga poezije „Put“ kao pesnički uzlet Jelene Sarić Cvetković

VLASOTINCE

Veče koje je Kulturni centar organizovao  poslednjeg petka u  novembru, bilo je posebno veče za ljubitelje poezije, za porodicu i prijatelje mlade pesnikinje Jelene Sarić Cvetković.

Mlada pesnikinja predstavila je publici svoju novu zbirku poezije „Put“. Prvom zbirkom pesama „Sunčeve brojanice“, koja je objavljena 2009. godine, Jelena Sarić Cvetković skrenula je pažnju na sebe i svoj pesnički  dar. U međuvremenu je završila Filološki fakultet >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << u Beogradu, sa kolegom Dušanom Stojkovićem osnovala je udruženje MUK (Mladi Umetnici Kulture), piše, učestvuje na literarnim konkursima, osvaja nagrade, objavljuje u više časopisa.

Knjiga „Put“ objavljena je u izdanju Narodne biblioteke „Desanka Maksimović“. U ime izdavača publici se obratio Srba Takić, direktor biblioteke i urednik knjige, koji je istakao da je Jelena pripremajući knjigu okupila brojne saradnike, što je daru njenog pesničkog izražavanja dalo još veću lepotu i vizuelnu autentičnost.

– Još dok smo radili na Jeleninoj prvoj zbirci poezije „Sunčeve brojanice“ u izdanju Fondacije darovitih „Hristifor Crnilović“, mogao se naslutiti njen talenat i ulazak u blistavi svet poezije i da će nastaviti svoj pesnički put. Ona je kroz svoj rad sazrevala i odrastala. Znajući koliki je njen talenat i ambicioznost, slobodan sam da kažem da je ova knjiga tek jedna stepenica na njenom putu uspeha u svetu poezije – rekao je direktor vlasotinačke biblioteke Srba Takić.

– Jelena je ovom knjigom rekla ono što kažu zreli pesnici svojim delima. Ne mogu da promenim svet ali mogu da ga svojim delom učinim lepšim. Dok u malim temama iskazuje duboke i plemenite emocije, u nizu pesama izražava svoje poglede na život i svet, neku vrstu svoje životne filozofije – istakao je između ostalog profesor Dejan Đorđević.

O pesničkom razvojnom putu Jelene Sarić Cvetković, govorio je profesor Saša Stanković, koji je istakao veliki napredak autorke od prve zbirke do danas.

– Bio sam u publici 2009. godine kada je predstavljena zbirka „Sunčeve brojanice“. Nakon četrnaest godina vidi se razvojni put mlade srpske pesnikinje, koji je fascinantan. Ona je napredovala, postala je zrela pesnikinja. Jelena ne govori samo o ljubavi, već zrelo posmatra svet oko sebe. Piše rodoljubive pesme, hvata se u koštac sa istorijom, govori o socijalnim problemima, ima i misaonu liriku. Vidi se da je prešla ogroman put „od sedam milja“ i iznela na svet zrelu pesničku zbirku – istakao je profesor Saša Stanković.

Izuzetno lepoj i toploj atmosferi svojim nastupom doprineli  su recitatori, učenici Gimnazije „Stevan Jakovljević“ Marta Mitrović i Petar Veljković.

Na kraju programa Jelena Sarić Cvetković zahvalila se učesnicima programa na lepim rečima i čestitkama i svima koji su joj bili vetar u leđa tokom pesničkog sazrevanja. Istakla je da je svoju drugu pesničku zbirku nazvala „Put“ kao metaforu za odrastanje i sazrevanje.

Svoju poeziju na samom kraju večeri kazivala je i Jelena. Posebno emotivno je pročitala pesmu „Voz za nepovrat“, koja je posvećena profesoru Žarku Bjeletiću, kome su 1999. godine u NATO bombardovanju stradali ćerka i zet.

Jelena Sarić Cvetković sledi svoj san i stihovima trasira svoj put. Svojom prvom pesničkom zbirkom se sa samo sedamnaest godina vinula u pesničko nebo Vlasotinca. Svojom drugom zbirkom „Put“ prešla je granicu rodnog Vlasotinca i svoje Srbije, sudeći po broju književnika, profesora i književnih kritičara koji su napisali svoju reč pre nego što je knjiga ugledala svetlost dana. I kao što reče profesor Saša Stanković, pesnik se prepoznaje i potvrđuje tek posle druge zbirke pesama, a Jelena je potvrdila svoj pesnički uzlet. (kraj) VS/LJS

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.