Izvor: JUGpress.com, 09.Apr.2023, 20:50

Klinika za neurohirurgiju obeležila 65 godišnjicu rada

NIŠ

 Niška neurohirurgija  pokriva veliki broj stanovnika  i treba da   ima sve ono što ima i beogradska neurohirurgija. Za poslednjih nekoliko godina dobili su vrhunsku opremu, a sada su tražili i navigaciju i gledaćemo da im izađemo u susret, kazala je ministarka zdravlja profesor dr Danica Grujičić koja je povodom jubileja Klinike za neurohirurgiju UKC-a  boravila u Nišu. Svečanosti povodom obelavanja 65 godina ove klinike prisustvovao je i veliki broj zvanica, neurohirurzi >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << iz svih centara u Srbiji.

                        “Dugo godina beogradski neurohirurzi sarađuju sa kolegama iz Niša i ovo je na  neki način i za mene praznik.Nas nema mnogo i moramo biti složni , isto tako  se mora znati da je neurohirurgija teška grana medicine. Morate biti jako koncentrisani  ne samo za vreme  operacije već i posle toga i mora da postoje timovi. Niš ima dobre timove, a ista je situacija i sa Beogradom i Novim Sadom. Prednost Niša je i u tome što se do magnetne rezonance dolazi mnogo brže nego u Beogradu i Niš treba da nastavi tim putem”, kazala je ministarka zdravlja profesor dr Danica Grujičić.

                 Ona je tokom boravka u Nišu najavila i rekonstrukciju Ginekološko-akušerske klinike UKC Niš.

                “Neophodna je rekonstrukcija ove klinike. Investicija je procenjena na 900 miliona dinara ali buduće mame zaslužuju kliniku u kojoj će se osećati dostojanstveno i poželeti da se vrate rađanjem drugog pa i trećeg deteta”, dodala je ministarka zdravlja.

                 Ona je kazala da će do kraja meseca biti zatvorena bolnica građena za potrebe kovid pacijenata u Kruševcu kao i kovid bolnice u Novom Sadu i Batajnici.

                 “Ljudi koji tamo rade ostaće u radnom odnosu, želja je  mnogih da ostanu u Kruševcu i za to se očekuje zaključak Vlade. Ima mali broj pacijenata  i u Novom Sadu i Batajnici pa će kovid bolnice biti zatvorene”, kazala je ministarka dr Danica Grujičić.

                 Dodala je da je u zdravstvu najvažnije raditi na preventivi i ranom otkrivanju bolesti i da tu posebna uloga pripada domovima zdravlja i lekarima u njima.

                  “Lekar u  domu zdravlja pregleda dnevno i do 40 pacijenata i to rade svakog dana. Da li svaki hirurg ulazi u salu svakog dana. Možda neki, ali ne svi. Lekari koji su prvi na liniji odbarne su ti koji razgovraju i savetuju pacijente i upućuju ih dalje, a što se pre neka bolest otkrije to je bolje i za lekare i za pacijente”, zaključila je dr Danica Grujičić.

                 Kada se radi o neurohirurgiji u Nišu profesorka dr Vesna Nikolov, rukovodilac ove klinike je istakla da je proslava jubileja počela jednom novinom.

                  “Hteli smo jubilej da počnemo i radno  i prvi put  na Klinici za neurohirurgiju urađena je jedna intervencija  primenom minimalne tehnike u cilju smanjenja bola. Ova metoda je primenjiva ne samo za  bol u kičmi  već i za  bol u kolenu ili ramenu”, istakla je profesor dr Vesna Nikolov.

                   Dodala je da je za 65 godina rada neurohirurgija jako napredovala i od odeljenja na hirurgiji prerasla u kliniku.

                    “Načinjen je  veliki korak ne samo što se tiče operativnog rada već i  određenih tehnika i aparata. Pratimo i rad  svojih  kolega u svetu. Sada se u salama prinjuje i robotika.  Radi se o vrlo skupoj grani medicine. Ministarstvo ima osećaj za to da mi  u Nišu imamo potrebu za skupom opremom i izlazi nam u susret. Isto tako imamo odličnu saradnju sa kolegama u Beogradu gde šaljemo pacijente kada je potreban tretman gama nožem”, istakla je Nikolov. (kraj) VP/ SM

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.