Izvor: JUGpress.com, 10.Dec.2019, 21:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kićenje jelke ljudskim pravima

VLASOTINCE

Međunarodni Dan ljudskih prava se obeležava širom sveta kako bi se ukazalo na značaj poštovanja prava i dostojanstva svakog pojedinca. Ujedinjene nacije su 10.decembra usvojile Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima u kojoj je istaknuto da su ta prava univerzalna i da ne zavise od nacionalne, državne, ideološke, socijalne i kulturne pripadnosti. Tim dokumentom se štite građanske, političke, ekonomske, socijalne i kulturne slobode i prava čoveka i to
>> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com <<
od prava na život i slobodu do prava na dostojanstvo, privatnost, socijalnu sigurnost i udruživanje.

U Srbiji ljudska prava su zagarantovana Ustavom, opšteprihvaćenim pravilima međunarodnim pravilima Međunarodnog prava, ratifikovanim međunarodnim ugovorima i zakonima. Inače, ljudska prava su osnovna prava koja ima svaka osoba, koja se stiču rođenjem, koja su neotuđiva i nedeljiva, svojstvena svim ljudima, bez obzira na državljanstvo, prebivalište, pol, nacionalnost i etničko poreklo, boju kože, veru, jezik ili bilo koji drugi status.

– Povodom današnjeg Međunarodnog dana ljudskih prava, 10.decembra ,,SOS telefon za ženu i decu” iz Vlasotinca zajedno sa Regionalnom mrežom ,,Jug”, koju čine četiri organizacije ,,Žene za mir” iz Leskovca, ,,Centar za devojke” iz Niša i ,,Ženski nezavisni centar” iz Dimitovgrada organizovali smo u centru grada ispred platoa zgrade opštine Vlasotince, od 12 do 13 časova, zajedničku akciju pod nazivom ,,Kićenje jelke ljudskim pravima” . Današnji datum 10.decembar je praktično prekretnica u savremenoj istoriji kada su se nacije sveta udružile kako bi jednom zauvek stale na kraj genocidu nastalom za vreme Drugog svetskog rata. Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima jedna je od značajnijih dostignuća Ujedinjnih nacija koji kao dokument predstavlja osnovnu filozofiju pravno obavezujućih međunarodnih istrumenata nastalih nakon 1948.godine – istakla je Ljiljana Nešić, koordinatorka Regiona ,,Jug”, koje su zajedno sa Svetlanom Šarić i Nene Vasić i mnogobrojnim volonterima organizovale na visokom nivou ovu akciju koju je mogao da vidi veliki broj Vlasotinčana, i da uz to dobije i prigodan poklon od strane organizatora.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.