Izvor: JUGpress.com, 15.Avg.2020, 19:53

Kalcifijacija zemljišta

LESKOVAC

KISELOST zemljišta je jedan od važnijih faktora koji utiču na normalan rast i razvoj biljaka, visinu i kvalitet prinosa, i ona se meri pH vrednošću zemljišnog rastvora. Na kiselim zemljištima ostvaruju se manji i lošiji prinosi, biljke lakše usvajaju teške metale i radioaktivne elemente. Kiselost zemljišta utiče i na dostupnost pojedinih elemenata važnih za ishranu gajenih kultura. Može se desiti da nekog elementa u zemljištu ima dovoljno ali usled pH vrednosti >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << on nije dostupan biljkama. Na kiselim zemljištima preporučuje se mera kalcifikacije koja ima za cilj da kiselo zemljište preobrati u slabo kiselo i neutralno. To se postiže unošenjem velike količine kreča u zemljište. Poželjno je da se uporedo sa kalcifikacijom zemljišta izvodi i mera humizacije. Razlaganjem organske materije u zemljištu se oslobađa ugljen-dioksid koji sa vodom i kalcijum-karbonatom daje kalcijum-hidrokarbonat. Pri određivanju potrebne količine materijala za kalcifikaciju treba uzeti u obzir prisustvo organske materije, mehanički sastav zemljišta i podnošljivost gajenih kultira prema kreču. Sredstva za kalcifikaciju su fino samleven kalcijum-karbonat, gašeni kreč, pečeni kreč, laporac, saturacioni mulj i druga sredstva Najčešće se za kalcifikaciju koristi 5-15 t kalcijum-karbonata, 2-4 t kalcijum-oksida ili 7-17 t saturacionog mulja. Kalcifikacija se obavlja kada na njivama nema useva, najbolje u vreme zaoravanja strnjike. Kreč treba da je dobro isitnjen i ravnomerno raspoređen pre zaoravanja. Dejstvo kalcifikacije traje u proseku 6-7 godina.

Kiselost zemljišta:

Grupa pH u nKCl Reakcija

I Preko – 7.20 Alkalna

II 6.51 – 7.20 Neutralna

III 5.51 – 6.50 Slabo kisela

IV 4.51 – 5.50 Kisela

V Ispod – 4.50 Jako kisela

Tabela optimalnih pH -brednosti za razvoj određenih kultura:

Vrsta useva Potrebna kiselost (pH vrednost)

Pšenica 5.5-7.0

Kukuruz 5.0-7.0

Jabučasto voće 5.2-7.7

Koštičavo voće 5.7-7.7

Jezgrovito voće (orah i lešnik) 6.0-7.0

Jagodičasto voće 5.1-6.0

Cvekla i praziluk 6.5-7.5

Karfiol 6.2-7.5

Mrkva 6.2-7.5

Krastavac 5.2-7.5

Paprika i paradajz 4.7-7.0

Krompir 5.0-6.0

Crni luk 6.5-7.4

Vinova loza 6.5-7.2

Boban Stanković, PSSS Leskovac

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.