Izvor: JUGpress.com, 26.Jul.2023, 20:41

   Kako razlikovati otrovne od neotrovnih zmija

NIŠ

     Visoke temperature pogodno utiču na pojavu zmija u prirodi ali ne retko poneki primerak može da se nađe i u gradu. Prošlih godina su članovi udruženja ZOO Planet u nekoliko navrata intervenisali na poziv građana da uhvate zmiju koja se, jedan je od primera, uvukla u felnu na automobilu, a neki su ih sretali i u dvorištu.

    Mnoge Nišlije vikend provode u priprodi ili u svojim vikendicama koje se nalaze van grada. U takvim situacijama može se dogoditi >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << i susret sa zmijom. U tom trenutku čoveka obično obuzme ili paraliza ili panika potkrepljena strahom.

    Dok uživate u prirodi, susret sa zmijama može biti fascinantan, ali važno je znati kako razlikovati otrovne od neotrovnih vrsta radi vlastite sigurnosti i zaštite ovih čudesnih stvorenja, poručuju iz Udruženja ZOO Planet.

   Upravo iz tog razloga oni su podelili nekoliko važnih informacija sa građanima.

   „ Otrovne zmije obično imaju skraćene i deblje telo u poređenju s neotrovnim zmijama koje su često vitkije i duže.  Iako ne postoji univerzalno pravilo, otrovne zmije često imaju šarene i intenzivnije boje, dok su neotrovne zmije često manje upadljive i imaju neutralne boje koje se bolje stapaju s okolinom“, neki su od osnovnih saveta članova ZOO Planeta za razlikovanje otrovnih od neotrovnih zmija.

    Otrovne zmije imaju kratki rep, obično završavajući oštrim šiljkom, dok neotrovne zmije imaju duži i uži rep. Glava otrovnih zmija je šira i izraženija, a zenice su obično vertikalne poput uskog proreza. Neotrovne zmije obično imaju manje izraženu glavu i zaobljene zenice.                         Otrovne zmije, kao što su zmije otrovnice, obično koriste otrovne zube kako bi usmrtili plen, dok neotrovne zmije koriste druge tehnike lova, poput gušenja svojih plenova, još neki su od saveta iz ZOO Planeta. (kraj) VP/MN

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.