Izvor: JUGpress.com, 27.Jun.2023, 13:07

Kako na najbolji način urediti prostor u malom stanu

(P)

BEOGRAD

Uređivanje malog stana može biti zahtevno, ali uz malo mašte i dobru organizaciju, možete efikasno iskoristiti svaki centimetar prostora. Bez obzira da li vam smetaju mali ormari u spavaćoj sobi, tesno kupatilo ili ograničeni kuhinjski prostor, postoji nekoliko načina da organizujete svoj mali stan tako da bude funkcionalan.

Ukoliko tražite jednosoban stan ili garsonjeru, pogledajte ponude na jednom od najpopularnijih portala za oglašavanje nekretnina >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << u Srbiji.

Odaberite funkcionalan nameštaj

Prilikom useljavanja u novi stan ili uređivanja postojećeg, uvek birajte nameštaj koji ima više funkcija. Na primer, krevet s ladicama ispod je izvrsna opcija za čuvanje stvari koje ne koristite svakodnevno. Recimo, to mogu biti rezervni prekrivači i jastuci ili zimska odeća.

Ukoliko živite u garsonjeri, fotelje sa dodatnim prostorom za skladištenje i ormani su odlična opcija za organizovanje malog prostora i smanjenje nereda. Njihova višenamenska svrha je upravo ono što vam treba u malom stanu.

Sklopivi nameštaj je veoma praktičan za mali prostor. Podesivi stolovi koji se mogu pomerati, stolice na sklapanje ili zidni sto su samo neke od opcija koje će vam koristiti.

Postavite podesive police

Podesive police ne samo da pružaju odličnu opciju za skladištenje, već vam pomažu da maksimalno iskoristite vertikalni prostor koji obično ostaje neiskorišten. Osim toga, one vizuelno čine prostor višim i možete ih koristiti kao pregradu u bilo kojoj prostoriji.

Međutim, važno je znati kako najbolje iskoristiti podesive police s aspekta dizajna kako ne biste pretrpali prostor. Konkretno, postavite teže predmete na donje police, poput visokih knjiga ili vaza, ili tamnijih i većih predmeta, dok lakše i manje predmete možete držati na gornjim policama. Takođe, probajte da napravite kontrast postavljanjem različitih grupa predmeta na različite nivoe.

Odgovarajućim svetlom napravite iluziju da prostor izgleda veće

U malom stanu bi trebalo postaviti što više svetla, kako bi on izgledao veći nego što zaista jeste. Kada se radi o prozorima, odaberite lagane, prozirne zavese koje propuštaju prirodnu svetlost i postavite ogledala na određenim mestima kako biste je reflektovali u tamnije uglove.

Iskoristite pregrade za fioke i police

Pregrade za fioke i police koje se mogu proširiti, vrlo lako mogu transformirati jednu fioku u tri, četiri ili više namenski iskorišćenih prostora. Na taj način ćete mnogo lakše organizovati predmete.

Na primer, ako želite da vam orman bude uređen, jednostavno dodajte pregradu i odvojite čarape, majice, pantalone i razvrstajte ih tako da znate gde se šta nalazi. Takođe, iste pregrade možete koristiti i u kuhinji kako biste bolje organizovali pribor i posuđe.

Organizujte zidove i vrata

Vrlo često se dešava da prostor koji se nalazi u stanu često ostaje neiskorišćen. Najbolji način da ga iskoristite je da recimo na prazan prostor iznad vrata postavite police s knjigama.

Na vrata možete dodati džepne organizatore koji se mogu pričvrstiti na vrata od kupatila ili spavaće sobe. Oni su odlični za odlaganje stvari i kozmetike.

Koristite korpe za organizaciju

Korpe su odlična stvar u malom stanu, jer doprinose efikasnijoj i boljoj organizaciji prostora. Možete koristiti plastične prozirne korpe ili pletene korpe koje estetski lepo izgledaju. Ono što je velika prednost kod korpi za organizaciju je da se mogu postaviti gotovo bilo gde, u ormane, police, kuhinjske radne površine ili u sobe.

Koristite visinu kako bi prostor izgledao veće

Da biste postigli efekat većeg prostora, trebalo bi da ljudi više gledaju ka plafonu. Određeni elementi, poput vertikalnih umetničkih dela ili visokih ormana mogu to postići. Takođe, izborom zavesa ili određenih slika, možete postići isti rezultat.

Dekoracija će obogatiti prostor

Iako možda mislite da dekorativni predmeti samo zauzimaju prostor, treba da znate da zapravo nije tako. Pažljivo dekorisan prostor u malom stanu će učiniti da on deluje skladno i namenski, posebno ako unesete biljke koje će dodatno osvežiti prostor.

Bez obzira na to koliko je mali stan, svaki prostor se može prilagoditi vašim potrebama, sve dok je organizovan i maksimalno iskorišten.

Neka prostor bude uredan i organizovan

Iako može delovati kao nešto što ste već čuli, treba da znate da bez redovne organizacije i održavanja, mali stan vrlo brzo može biti u haosu. Zato, uz malo planiranja napravite raspored i redovno proveravajte da je sve na svom mestu. Pritom, u malom prostoru nemate mesta za višak stvari koje ne koristite, pa svaki nepotrebni premet možete izbaciti ili pokloniti nekome.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.