KUPEK 192: Novosadske kulturne zablude

Izvor: JUGpress.com, 01.Nov.2017, 21:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KUPEK 192: Novosadske kulturne zablude

NOVI SAD

Nakon Rijeke, koja je dobila titulu Evropske prijestolnice kulture (EPK) 2020. godine, i KUPEK-a # 190. koji smo tome posvetili, odlazimo u Novi Sad, grad koji je dobio tu čast da se okiti istom tom titulom ali 2021. godine. Idealna je ovo prilika da se upoznate sa sličnostima i razlikama dva vrlo slična grada. Novosadsku priči pokrili smo kroz razgovor sa Zoranom Pantelićem, iz Inicijative nezavisne kulture Novog Sada.

Tekst i foto: Denia Kozulowski
>> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com <<
Na prvi pogled ništa logičnije nego da Rijeka i Novi Sad, pored brojnih sličnosti koje imaju, pored svojih imena dodaju i ono EPK. Bilo bi logično, pa čak i poželjno, jer tu titulu u ustoj godini deli nekoliko gradova, da su se okitili tom titulom u isto vreme, ali…

U ovom slučaju, priča iz Rijeke i Novog Sada su gotovo kao nebo i zemlja. Iz ugla Novog Sada riječka priča izgleda kao idealan primer kako se jedan grad treba odnositi prema svojim osobenostima, kao i prema svojim umetnicima. A znamo da je daleko od idealnog.

O odnosu grada naspram svog industrijskog nasleđa, a pre svega prema nečemu znanom kao Kineska četvrt, ključnom prostoru u novosadskoj priči, pričali smo sa Zoranom Pantelićem, koji je u ovom KUPEK-u predstavljao radnike u kulturi, koji ispred nose prefiks – nezavisni.

Kako se Grad odnosi prema njima, koliko ih uključuje u dogovore oko EPK 2021, šta su ključni problemi, kao i koliko je činjenica, da je Novi Sad prepoznatljiv pre svega kao grad EXIT-a, problem a koliko prednost? Koliko u Novom Sadu, ali i generalno u ideji EPK, ima mesta za umetnost ili je reč samo o ideji koja kao ideju ima apsolutno komercijalizaciju sadržaja, ispražnjenu od umetnosti, od razmišljanja?

KUPEK # 192 poslušajte na KUPEK mixcloud kanalu. (https://www.mixcloud.com/dejankozul/kupek-192-zoran-panteli%C4%87-novosadske-kulturne-zablude/)

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.