KRIK: Reakcija VSS i Zaštitnika građana na bazu o sudijama kao pokušaj gušenja slobode medija

Izvor: JužneVesti.com, 25.Dec.2020, 10:42

KRIK: Reakcija VSS i Zaštitnika građana na bazu o sudijama kao pokušaj gušenja slobode medija

Visoki savet sudstva i Zaštitnik građana optužili su KRIK da je objavljivanjem baze “Prosudi ko sudi” izvršio pritisak na nezavisnost pravosuđa, pa čak i ugrozio bezbednost sudija. Sa druge strane, iz KRIK-a navode da ni VSS, ni ombudsman, nisu demantovali nijedan podatak iz baze, a da su u svojim saopštenjima izneli neistine o njihovom radu, a pokazali i elementarno nerazumevanje za rad medija. Kažu i da su pre objavljivanja baze kontaktirali sve sudije čijim su se >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << karijerama bavili i dali im šansu da prokomentarišu i objasne sve podatke i kontroverzne detalje.

Iz KRIK-a smatraju i da pritisci kojima su izloženi zbog rada na bazi o sudijama predstavljaju pokušaj gušenja slobode medije i izbegavanje odgovornosti koje sudije imaju prema onima koji im daju platu - građanima Srbije, a Zaštitnika Zorana Pašalića podsećaju da on treba da štiti građane od vlasti, a ne obrnuto. VSS najoštrije osuđuje KRIK-ovu “tendenciozno napravljenu” bazu; foto: vss.sud.rs

U svom saopštenju VSS je istakao da najoštrije osuđuje KRIK-ovu “tendenciozno napravljenu” bazu i da ona stavlja sudije u negativan kontekst, a dovedeno je u pitanje čak i to što novinari uopšte izveštavaju o sudstvu.

Valjanje sudskih odluka može preispitati samo zakonom određeni viši sud - piše u saopštenju.

Postupci u kojima su sudije odlučivale okarakterisani su kao selektivno i zlonamerno izabrani podaci iz privatnog života, a kako navode, to izaziva sumnju da takav način izveštavanja nije u funkciji objektivnog informisanja građana. Pašalić pa je optužio KRIK da svojom bazom sudijama crta mete na čelu i ugrožava bezbednost čak i njihovih porodica; foto: ombudsman.rs

Korak dalje otišao je bivši sudija i predsednik Prekšajnog apelacionog suda, Zaštitnik građana Zoran Pašalić, pa je optužio KRIK da svojom bazom sudijama crta mete na čelu i ugrožava bezbednost čak i njihovih porodica.

Smatram da je krajnje neprimereno formiranje baza sudija i analiza slučajeva u kojima su oni postupali, a koje su urađene na način suprotan Ustavu i zakonima Srbije, i uopšte praksi u svetu - rekao je Pašalić.

Iz KRIK-a podsećaju VSS i Pašalića da je i sudstvo grana vlasti, a da su sudije funkcioneri i kao takvi imaju društvenu moć, ali i odgovornost, što podrazumeva i interesovanje medija za njihov rad.

Ove dve institucije tvrde da KRIK-ova baza podriva poverenje građana u nezavisnost pravosuđa, što je takođe netačno. Poverenje je poljuljano upravo zbog takvog stava ovih navodno nezavisnih institucija, kao i zbog toga što neke sudije pokušavaju da budu nedodirljive i lišene svake odgovornosti za svoj rad - kažu iz KRIK-a.

Propusti koje su sudije napravile prilikom suđenja u nekim od najznačajnih predmeta, dodaju, poput suđenja Stanku Subotiću, Luki Bojoviću ili Branku Lazareviću, kao i to što su dozvolile da zastare neka od najznačajnijih suđenja – nisu bili u fokusu Visokog saveta sudstva. Takođe, za VSS nisu zanimljiva ni otkrića o enromnom bogaćenju pojedinih sudija.

Nerad VSS-a u ovim slučajevima je ono zbog čega građani gube poverenje u pravosuđe. Baza „Prosudi ko sudi“ je upravo zbog toga i napravljena – da poveća transparentnost, približi pravosuđe građanima i povrati izgubljeno poverenje. Zahvaljujući ovoj bazi građani konačno mogu da vide ko su sudije koje postupaju u najvažnijim predmetima, kako je tekla njihova karijera, da li su donosile neke problematične i kontroverzne odluke i zbog njih snosile posledice, kao i šta poseduju od imovine – i na to imaju puno pravo - piše KRIK.

Naglašavaju da ni VSS ni Zaštitnik građana u svojim saopštenjima nisu demantovali nijedan podatak iz baze o sudijama niti naveli da nešto nije tačno, a zbog toga smatraju da su saopštenja izdata isključivo sa namerom da se KRIK-u nanese šteta i diskredituje njihov rad.

Podsećaju da su svi podaci koje su objavili sadržani u zvaničnim dokumentima, kao i da su posebno pazili da su svi podaci sadržani u zvaničnim dokumentima, kao i da su pazili da ne objavljuju lične podatke sudija i drugih osoba o kojima su pisali, a da su pre objavljivanja kontaktirali sve sudije čijim su se karijerama bavili, ali da se mnogi nisu odazvali na poziv.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.