Izvor: JUGpress.com, 22.Apr.2021, 07:41

Jurova zabrinuta zbog trendova i izazova u oblasti medija

BRISEL

Potpredsednica Evropske komisije Vera Jurova ocenila je da u oblasti medija u Evropi poslednjih godina postoje zabrinjavajući trendovi, koje odlikuju ekonomski i politički pritisci i ugrožavanje bezbednosti novinara. “Digitalna revolucija uticala je na sve aspekte našeg života, pa tako i na medijski prostor. Nažalost, po mom ličnom mišljenju, ne na bolje”, rekla je Jurova.

Jurova je u intervjuu za EURACTIV kao primer takvog uticaja navela širenja nekih aktivnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << vodećih digitalnih platformi, poput Gugla u EU, ocenivši da takav model može da oduzme još više prostora za oglašavanje na koje računaju tradicionalni mediji.

Pored toga, upozorila je Jurova, evropski mediji su ekonomski počeli da slabe i pre pandemije, što može da doprinese da neki od njih postanu još podložniji sve jačim političkim pritiscima.

“Trend u oblasti novinarstva u Evropi poslednjih godina stvarno zabrinjava. Ekonomski i politički pritisci, bezbednosne pretnje i zloupotreba sudskih tužbi protiv novinara traju već neko vreme. Što se tiče podrške novinarima, barem kad je reč o ekonomskim izazovima, sada imamo Direktivu o autorskim pravima, ali i nove zakonske pakete za digitalno tržište. Međutim, moramo učiniti još puno više”, rekla je potpredsednica Komisije, zadužena za vrednosti i transparentnost.

Jurova je naglasila da se mora insistirati na punom i pravilnom sprovođenju pravila koja proizlaze iz Direktive o autorskim pravima, utoliko više što se oko te teme vodila veoma oštra rasprava.

“Radi se o ekonomskoj pravednosti, zasnovanoj na jednostavnoj ideji da novinari treba da budu pošteno plaćeni za ono što rade, a ne da njihov proizvod bude ukraden usred bela dana. Iza toga stoji veoma jak moralni imperativ”, pojasnila je Jurova.

Prema njenim rečima, institucije EU će veoma pažljivo pratiti kako države članice sprovode Direktivu o autorskim pravima i pregovore između medijskih kuča i talnih platformi, jer je ciljl da se postigne uravnotežen sistem. “Prva reakcija Fejsbuka na mere u Australiji bila je oštar podsetnik na ono što u Evropi želimo da izbegnemo”, rekla je Jurova.

Češka komesarka se saglasila sa sugestijom da se poslednjih godina širom Evrope, a posebno u centralnoj i istočnoj Evropi bilo brojnih primera otkupa ili pripajanja medija od strane državnih entiteta, navodeći da je veoma frustrirana što se pravila tržišnog takmičenja EU ne primenjuju i ne odnose i na fuzionisanje preduzeća u oblasti medija.

To je, kako je rekla, zato što su pravila tržišne utakmice na evropskom nivou osmišljena za “normalne” aktere na jedinstvenom tržištu.

“Posledica toga je da moramo da se oslanjamo na nacionalna pravila konkurencije i na sposobnost vlasti da ispitaju da li se neko fuzionisanje protivi zdravom fukcionisanju medija, slobodi govora i nazavisnom novinarstvu, ili ne”, rekla je Jurova.

Na pitanje u kojoj se meri kao problem nameće i selektivno državno finansiranje medija u pojedinim zemljama, Jurova je odgovorila da u Češkoj postoji izreka “čiji hleb jedeš, njegovu pesmu pevaš”, ali da “oni koji su na vlasti i odlučuju o raspodeli sredstava za medije, ne bi trebalo ni da pomisle da će novinari pevati njihovu pesmu”.

“Nezavisnost medija mora biti zaštićena po svaku cenu”, naglasila je Jurova.

“I Evropska komisija finansira određene medijske inicijative, ali smo veoma svesni delikatnosti (tog pitanja) zato i postavljamo veoma jasne kriterijume o tome šta se finansiranjem želi postići i kako ono treba da pomogne medijima, na primer da olakša njihovu digitalnu transformaciju. Cilj nije da se pomognu medijski projekti zarad širenja propagande u korist EU”, rekla je Jurova.

Jurova je izrazila zinutost i zbog situacije sa medijima u Sloveniji, čiji je premijer Janez Janša svojom strategijom selektivnog finansiranja medija i odnosom prema novinarima izazvao brojne kritike u Briselu.

“Imala sam nedavno razgovore sa slovenačkim ministrima i izrazila svoju zabrinutost. Mislim da premijer Janša, očigledno, međunarodni ugled Slovenije ne shvata dovoljno ozbiljno. Njegovi lični napadi na pojedine novinare iznenađuju, s obzirom da je i sam bivši novinar. Naravno, vidimo da je održivo finansiranje medija ugroženo. Način kako je to pogodilo novinsku agenciju STA je, sa mog stanovišta, ozbiljan razvoj u pogrešnom smeru”, rekla je Jurova.

Potpredsednica Evropske komisije je rekla da pomno prati i sve što se događa na medijskoj sceni u njenoj rodnoj Češkoj, čije su se vlasti našle na meti kritike da ugrožavaju nezavisnosti javne Češke televizije.

“Postoji vrlo napeta, usudila bi se reći i agresivna atmosfera oko procesa izbora članova televizijskog odbora, posebno na društvenim mrežama. Iako je imenovanje tih članova demokratski prerogativ parlamenta, poslanici bi ipak trebalo da imaju snažan osećaj odgovornosti kako bi mogli da imenuju one kandidate za koje veruju da će imati visoke profesionalne standarde i integritet”, rekla je Jurova.

“Proces imenovanja još nije završen. U ovome trenutku se odvija vrlo intenzivna politička rasprava, a mi ćemo proceniti da li, ako stvari krenu na gore,  imamo na raspolaganju neke instrumente za reakciju. Istovremeno, nemamo zakonsku nadležnost da se, na primer pokretanjem postupka zbog prekršaja, bavimo javnim emiterima”, pojasnila je Jurova.

Vera Jurova je ocenila da je “užasna činjenica” i da se u Evropi i u današnje vreme ubijaju novinari i da je to “alarm da ne treba potceniti pretnje novinarima”.

“Vlasti moraju da deluju kada su novinari ugroženi. Komisija, sa svoje strane, namerava da izda veoma snažnu preporuku državama članicama o jamčenju  bezbednosti novinara. Kao deo Evropskog njuz media foruma, nedavno smo okupili aktere kako bi detaljno razgovarali o bezbednosti novinara. Zemlje članice moraju to pitanje da shvate veoma ozbiljno, ne samo zbog ubistava, već i zbog katastrofalnog propusta bezbednosnih službi da zaštite ranjive. To je takođe i pitanje ugleda za članice”, istakla je Jurova.

Izvor: Euractiv.com

Foto: Evropska komisija

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.