Izvor: JUGpress.com, 15.Nov.2020, 10:38

Jermeni Nagorno-Karabaha pale i napuštaju svoje domove

NAGORNO-KARABAH

Jermenski stanovnici koji napuštaju oblast Kalbajar u Nagorno-Karabahu nakon mirovnog sporazuma sa Azerbejdžanom pale domove i šumsko zemljište dok napuštaju to područje. Ljudi spaljuju svoju imovinu kako je ne bi predali Azerbejdžanu.

Prema snimcima objavljenim u ruskim medijima, stanovnici Jermenije koji žive u različitim delovima Kalbajara iznose iz svojih kuća potrepštine, nameštaj i životinje pre nego što će napustiti taj region. Na severnom >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << putu Karabaha ima mnogo automobila, minibuseva i kamiona.Jermeni Nagorno-Karabaha pale i napuštaju svoje domove

Oblast Kalbajar koja je pod kontrolom jermenskih snaga od 1993. godine smeštena je u severozapadnom Nagorno-Karabahu, zapadno od Azerbejdžana.

Rusija je juče uputila 20 aviona sa 170 pripadnika mirovnih snaga u Nagorno-Karabah, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Ranije je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio da je u Nagorno-Karabahu već raspoređeno više od 1.100 ruskih mirovnjaka i izvršena 73 leta.

Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu.

Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, dve strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Nagorno-Karabah sa Jermenijom.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, u sastavu ruskog mirovnog kontingenta u zoni sukoba u Nagorno-Karabahu biće 1.960 vojnika, 90 oklopnih transportera, 380 jedinica automobilske i specijalne tehnike.

Jermenski premijer Nikol Pašinjan izjavio je sinoć da se o sporazumu o okončanju sukoba u Nagorno-Karabahu nije raspravljalo, jer je trebalo da se usvoji brzo, u trenutku kada je situacija na bojnom polju bila kritična.

On je u intervjuu za jermensku nacionalnu televiziju objasnio da je pad grada Šuši bio trenutak kada je Jermenija shvatila da je “rat u Nagorno-Karabahu izgubio značenje”.

“Nakon pada Šušija, bilo je jasno da za nas nema svrhe da se borimo. Nakon toga nismo mogli da preokrenemo stvari u ratu”, rekao je Pašinjan, prenosi Tas.

Nakon što je saopšteno da je postignut sporazum o okončanju rata u Nagorno-Karabahu u Jerevanu su izbili neredi, a demonstranti zahtevali ostavku premijera nazivajući ga izdajnikom.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Povezane vesti

"OVO JE MOJA KUĆA, NE MOGU JE OSTAVITI TURCIMA" Jermeni ZAPALILI svoje domove pa pobegli iz uništenih sela, sa sobom NOSE I MRTVE (FOTO)

Izvor: Blic, 15.Nov.2020

Seljani regiona Nagorno-Karabah u subotu su zapalili svoje kuće i pobegli za Jermeniju, dok ne istekne rok da se sporne teritorije predaju Azerbejdžanu u okviru mirovnog sporazuma.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.