Izvor: JUGpress.com, 26.Apr.2020, 09:44

Jeremy Scahill: U SAD-u će od virusa umrijeti natproporcionalno veliki broj siromašnih nebijelaca

Činjenica je da više od 70 posto umrlih u Louisiani, Chicagu i Milwaukeeiju čine Afroamerikanci za što nije kriva genetika, nego američki sustav koji diskriminira najnezaštićenije prema kojima se odnosimo kao prema smeću, kaže američki novinar Jeremy Scahill, osnivač ‘The Intercepta’

Jeremy Scahill američki je istraživački novinar, ratni reporter, pisac više knjiga te osnivač medijske online-platforme The Intercept. Dvaput je dobio uglednu književnu nagradu ‘George >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Polk’ – jednom za knjigu: ‘Blackwater: Uspon najmoćnije svjetske plaćenićke vojske’. Dobitnik je i prestižne nagrade ‘Windham Campbell’. Napisao je knjigu ‘Prljavi ratovi: Svijet je bojište’ po kojoj je snimio i istoimeni dokumentarac nominiran za Oscara. Novinarstvom se počeo baviti na progresivnoj medijskoj platformi Democracy now! Izvještavao je iz Afganistana, Iraka, Jemena, Nigerije, bivše Jugoslavije i drugih zemalja diljem planeta. Živi i radi u New Yorku.

Ovo je deo intervjua objavljenog na portalu Novosti koji izdaje Srpsko nacioonalno vijeće iz Zagreba.

Što je ova pandemija razotkrila, ne samo o američkom zdravstvenom sustavu, nego i o mogućnostima američkih institucija?

Ako pobijedi Trump još će dublje učvrstiti svoju fašističku agendu. No demokrati imaju doktorat iz gubljenja i biranja vrlo loših kandidata

Razotkrila je smrtonosnu laž koju promoviraju i republikanci i demokrati – i Trump i Biden – da je ‘Amerika velika’. Amerika je velika za bogate i moćne, ali za siromašne, imigrante, radne ljude i ljude bez zdravstvenog osiguranja ona je živi zločin. Sada je pred cijelim svijetom očito da vojno i ekonomski najmoćnija zemlja svijeta nije u stanju brinuti o svojim građanima u vremenima vrlo predvidljive pandemije. Godinama su znanstvenici upozoravali da nismo spremni na ovako nešto, i nitko to nije uzimao ozbiljno. Ni Obamina administracija, iako jest više no sadašnja. Potom je američki sustav proizveo autoritarno-fašističkog šarlatana koji pored groblja zvižduće da upravo on Ameriku opet čini velikom. Pandemija je pokazala da je Amerika propala država.

Trump je koronavirus na početku nazvao obmanom, odbio poduzeti ikakve ozbiljne korake u svrhu zaustavljanja pandemije te izrugivao ljude koji su vjerovali u znanost. Međutim, razgovaram s vama iz najvažnijeg grada u SAD-u, New Yorka. Gradonačelnik Bill de Blasio – demokrat i Sandersov pobornik – djelovao je potpuno nemarno i nije poduzeo korake koji bi zaštitili grad. Demokrat je i guverner države New York, Andrew Cuomo. Mnogi su ga priželjkivali kao predsjedničkog protukandidata Trumpu. Također je propustio djelovati dovoljno brzo da se zaustavi širenje pandemije. Izgleda da je u Trumpovoj eri zarazna ignorancija te da inficira podjednako vladajuće republikance i demokrate.

Samo u proteklih tjedan dana više od šest milijuna Amerikanaca ostalo je bez posla. Istovremeno, dosadašnji podaci ukazuju na to da je stopa smrtnosti od koronavirusa otprilike dvostruko veća u afroameričkoj i latinoameričkoj populaciji, nego u bijeloj.

Bolesti i pandemije ne diskriminiraju. Boris Johnson je na intenzivnoj njezi, Tom Hanks se razbolio od koronavirusa, kao i Idris Elba. Dakle, obolijevaju i bogati. Međutim, više od 70 posto umrlih u Louisiani, Chicago i Milwaukeeiju čine Afroamerikanci. To nije zbog genetike, nego zbog toga što naš sustav diskriminira. Društvo ne trebamo suditi po tome kako tretira najbogatije i najmoćnije, nego prema tome kako se odnosi prema najsiromašnijima. U ovoj se zemlji prema najnezaštićenijem ljudima odnosimo kao prema smeću – radnicima u Amazonovim skladištima koji nisu dobili adekvatnu zaštitnu opremu, ili Afroamerikancima koji nemaju poslove od kojih bi mogli živjeti. Mislim da će umrijeti natproporcionalno veliki broj siromašnih nebijelaca.

Da li bi ova kriza mogla potaknuti progresivne promjene u američkom društvu – barem što se tiče uvođenja univerzalnog zdravstvenog osiguranja i plaćenog bolovanja – ili postoji opasnost da rezultira još autoritarnijom Trumpovom vlašću?

Živimo u nekoj vrsti COVID-19 ‘1984’. Nije riječ samo o Trumpu nego i o Kongresu, u kojem jedan dom kontroliraju demokrati. Ako ne budemo oprezni, te dvije stranke će ograničiti neka od naših osnovnih prava i sloboda. S pozitivne strane, desetine milijuna Amerikanaca sada vidi koliko je bankrotiran politički sustav i do koje je krize doveo kapitalizam. Ako na predsjedničkim izborima pobijedi Joe Biden, na vlasti će biti nešto kompetentniji tehnokrati, no Amerika će i dalje biti imperijalistička propala država. Ako pobijedi Trump, vidjet ćemo najsnažniju konsolidaciju autoritarizma u čitavoj povijesti ove zemlje. Nijedna opcija nije dobra. Međutim, moguće je argumentirati da je najvažnije umanjiti štetu i ukloniti najopasnijeg političkog aktera, a to je Trump. To je vrijedan poduhvat. Ipak, sramota je da su demokrati odlučili izabrati nestabilnog patološkog lašca, koji je tijekom čitave karijere bio na desnici stranke. Ako Biden uspije izgubiti od Trumpa, odgovornost za to u cijelosti će pripasti korporativnom krilu Demokratske stranke.

Izvor:Portal Novosti

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.