Izvor: JužneVesti.com, 21.Nov.2019, 16:58

Jedini vrtić u Babušnici zbog rekonstrukcije ne radi, roditelji ogorčeni

Jedini vrtić u Babušnici zbog rekonstrukcije ne radi, roditelji ogorčeni

Nakon 30 godina od kada je izgrađen, jedini dečiji vrtić u Babušnici po prvi put se rekonstruiše, a na početku radova deca su redovno pohađala vrtić dok se paralelno radilo na fasadi. Ipak, sada je već preko 20 dana od kako mališani ne idu u vrtić zbog kako su im u vrtiću "Dečija radost" objasnili bezbednosti dece.

Radovi na vrtiću "Dečija radost" krenuli su sredinom oktobra, a na prvi prinudni mini-raspust deca su otišla več 28. oktobra. Tada je direktor Goran >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Stanković uputio prvi zahtev Opštinskom veću da donese odluku da deca ne pohađaju vrtić do 12. novembra kako bi se završili radovi, a deca bila bezbedna.

Ipak, do danas donete su još 2 odluke koje su produžile mini-raspust za mališane, a roditelji su ogorčeni takvom odlukom.

Profesor istorije u babušničkoj Srednjoj školi Miodrag Nikolić revoltiran je odnosom lokalne samouprave i rukovodstva vrtića prema deci i roditeljima.

Imamo problem, radovi se izvode, a deca ne idu u vrtić. Dosta roditelja nema gde da ostavi svoje dete. Ja svoje 4-godišnje dete moram da vodim na posao, pa ga tamo čuvaju pomoćni radnici ili komšije, jer kod kuće nema ko da ga čuva. Žena takođe radi. Ovo je veliko maltretiranje - smatra Nikolić.

Kaže da su roditelji izgubili strpljenje i da je sa novim produžetkom raspusta situacija izmakla kontoli.

Najpre su rekli da će to biti do 12. novembra, da bi potom produžili do juče, kada su odlučili da se produžava do 29. novembra. To je već previše - kaže roditelj.

Dodaje da se obraćao direktoru, lokalnoj samoupravi i Školskoj upravi i da njemu, ali i drugim roditeljima nije jasno zašto nisu obezbeđene druge prostorije dok se vrtić adaptira. Roditelji ogorčeni jer nema ko da im čuva decu; foto: Lj. F.

Mogli su to da rade u neko bolje vreme, ili da rade parcijalno. Mogli su da traže i od škola prostorije, da naprave neku saradnju. Mogli su bolje da se organizuju da deca ne gube ništa - kaže Nikolić.

I drugi roditelji se slažu da su deca najviše na gubitku, jer su se tek adaptirali na novu sredinu, drugare i vaspitače.

Mi nemamo problem sa čuvanjem, jer ja trenutno ne radim pa mogu da čuvam decu. Ali deca su se taman privikla na sredinu i vaspitačicu, a onda je usledila velika pauza. Nije dobro za njih, a nije ni za nas kao roditelje - kažu drugi rodtelji.

Na zgradi vrtiće se menja stolarija, postavlja se nova izolacija i nova fasada, ali deo radova izvodi se i unutar zgrade.

“Pošto se nisu stekli uslovi za boravak dece u vrtiću, lokalna samouprava je donela odluku da deca ne pohađaju vrtić, zaključno sa 29. novembrom” - stoji u obaveštenju koje su dobili roditelji.

Opštinsko veće donelo je ovakvu odluku na predlog direktora, a zamenik predsednika Opštine Babušnica Goran Dimitrijević kaže da su morali tako da postupe.

Direktor je tražio da se produži rok zbog ugroženosti dece. Kada se pošalje takav dopis morali smo da produžimo, zvali smo i Ministarstvo, poručili su nam da je tako bolje zbog bezbednosti - kaže Dimitrijević.

On dodaje da izvođač radova ima još 10 dana da završi radove, te nisu imali osnov da ne prihvate molbu direktora Stankovića.

Poboljšanje energetske efikasnosti dečijeg vrtića finansira Norveška Vlada kroz projekat “Norveška za vas”, a delimično učestvuje i lokalna samouprava, te direktor Goran Stanković kaže da je njihova uloga bila da samo omoguće izvođaču radova da nesmetano radi.

Krenuli su radovi i deca su nesmetano išla u vrtić. Kada sam video da su deca ugrožena, obratio sam se Veću i tražio sam da donesu odluku o prestanku rada vrtića dok se ne završe radovi. Oni su mislili da će moći paralelno da se gradi i da deca idu u vrtić, ali za to ne postoje uslovi - kaže Stanković.

Dodaje da su trenutni uslovi takvi da nije bezbedno za decu da budu u zgradi dok traju radovi i dodaje da on ne bi dozvolio deci da idu u vrtić da većnici nisu doneli odluku o kratkotrajnom prestanku rada vrtića. Direktor kaže da se decaju vraćaju 2. decembra; foto: Lj. F.

Mi nismo mogli da utičemo kada će se sklapati ugovor. Iza ovoga stoji lokalna samouprava i Norveška Vlada, to su velike pare, ko sam ja da ne dozvolim da rade. Problem je ako ne urade do 29. novembra, ali mislim da će se završiti. Deca ulaze u vrtić 2. decembra - tvrdi direktor.

On dodaje da shvata gnev pojedinih roditelja, ali ih poziva na strpljenje jer će vrtić mnogo dobiti ovim projektom. Kaže da nisu postojali uslovi da se vrtić izmesti.

Izmeštanje vrtića na bilo koju drugu lokaciju je nemoguće, jer takva lokacija ne postoji. U Pirotu postoji jer imaju 5 vrtića, mi imamo samo jedan. To je nemoguće, imamo i kuhinju - kaže Stanković.

Direktor tvrdi da su roditelji na vreme obavešteni da će se zgrada renovirati i dodaje da kada je uputio zahtev Veću, da je predložio većnicima da dođu na licu mesta i da se uvere u to da li deca mogu da pohađaju vrtić.

Podsetimo, u povećanje energetske efikasnosti u jedinom vrtiću u Babušnici, koji svakodnevno koristi 127 mališana uzrasta od 3 do 6 godina, Kraljevina Norveške ulaže 100.000 evra, a Opština Babušnica 23.000 evra.

Nastavak na JužneVesti.com...


 Povezane vesti

"DETE MI ČUVAJU POMOĆNI RADNICI NA POSLU ILI KOMŠIJE" Roditelji već 20 nemaju kome da ostave decu jer se vrtić renovira, a rok im produžuju već četvrti put

Izvor: Blic, 22.Nov.2019, 13:26

Nakon 30 godina od kada je izgrađen, jedini dečiji vrtić u Babušnici po prvi put se rekonstruiše, a na početku radova deca su redovno pohađala vrtić dok se paralelno radilo na fasadi. Ipak, sada je već preko 20 dana od kako skoro 130 mališani ne ide u obdanište, zbog, kako su im u vrtiću...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.