Izvor: JUGpress.com, 28.Apr.2023, 22:28

Jedan od najstarijih dnevnih listova na svetu prestaje izlaziti u štampanom izdanju

BEČ-ZAGREB

Austrijski parlament odlučio je zauvek završiti sa štampanjem Wiener Zeitunga, jednog od najstarijih dnevnih listova na svetu, koji će se ubuduće moći čitati samo u digitalnom obliku.

Taj 320 godina star dnevni list od sada će se štampati samo kao mesečnik, odlučila je konzervativno-zelena koalicija uprkos oštrim kritikama umetnika i opozicionih stranaka.

„List ima više čitatelja iznad 90 godina od onih mlađih od 30 godina“
>> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << />
Dnevnik je osnovan 1703. godine, tada pod nazivom Wiennerisches Diarium (Bečki dnevnik) i bio je službeno glasilo Habsburške Monarhije.

Vladajuća koalicija je 2021. odlučila da taj list u vlasništvu austrijske vlade prestane objavljivati oglase tvrtki, čime se uglavnom financirao.

„List ima više čitatelja iznad 90 od onih koji su mlađi od 30 godina“, rekla je ministrica za obitelj i medije Susanne Raab iz konzervativne austrijske Narodne stranke (ÖVP).

Oporba: To je udarac za medijsku politiku i kulturu

Austrijska književnica i dobitnica Nobelove nagrade Elfriede Jelinek te umjetnik André Heller neke su od istaknutih osoba koje su pokušale očuvati tiskano izdanje.

Oporbeni zastupnici kritizirali su odluku jer smatraju da ona osiromašuje medijski prostor.

„To je udarac za medijsku politiku i kulturu“, rekao je zamjenik predsjednika Socijaldemokratske stranke (SPÖ) Jörg Leichtfried.

Izvor: Index.hr/NUNS

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.