Izvor: JUGpress.com, 04.Apr.2023, 17:17

Javna rasprava o Zakonu o komunalnim delatnostima

NIŠ

Kvalitet usluga koje u komunalnoj oblasti pružaju lokalne samouprave, posle donošenja novog zakona, one će moći da podignu na viši nivo, rekao je Dragan Stevanović državni sekretar Ministarstva za građevinu, saobraćaj i infrastrukturu na javnoj raspravi o izmenama i dopunama Zakona o komunalnim delatnostima koja je održana u Gradskoj kući u Nišu.

On je najavio da bi novi zakon trebalo da u toj oblasti ostavi više nadležnosti lokalnim samoupravama.
>> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com <<
                              „Uvodimo pojmovnik kojim objašnjavamo šta neki pojmovi u ovoj oblasti znače a to do sada nije bilo. Lokalnim samoupravama smo dali širi prostor i olakšali smo im da uspostavljaju međuopštinski saradnju gde će imati dodatni prostor da podignu kvalitet pružanja usluge. Obavezujemo ih da moraju da rade programe komunalne infrastrukture. To će obezbediti predvidivost i znaće se na početku godine  šta je to što će u oblasti izgradnje komunalne infrastrukture lokalne samouprave morati da rade, kako će to i na koji način da finansiraju. To pojačava i transparentnost u celom procesu pružanju komunalnih uslova“, istako je Stevanović.

                        Stevanović kaže i da će izmenama dodatno biti regulisano pitanje ovlašćenja republičke i lokalnih inspekcija, kao i pružanja pogrebnih usluga.

                          „Težak posao nas čeka i na izradi metodologije cena komunalnih uslga.I tu će strukovna javnost da se uključi kako bi smo na adekvatan način rešili i definisali pitanje formiranje cena na lokalnom nivou. Važno je, a to je i neka vrsta okosnica zakona i ovih izmena i dopuna, i dodatno  uređivanje pružanja pogrebnih usluga obzirom da su pre godinu dana  ovu delatnost identifikovali kao uslugu od opšteg interesa, ali nije bila konkretno uređena“, naglasio je Stevanović.                             Izmene i dopune Zakona o komunalnim uslugama u skupštinskoj proceduri naći će se već u aprilu, a usvajanje se očekuje u prvoj polovini godine. (kraj) VP/ SA

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.