Izvor: JUGpress.com, 21.Nov.2022, 12:00

Izložba o niškim tramvajima

  NIŠ

   Udruženje ljubitelja niških tramvaja je povodom godišnjice tramvajskog saobraćaja u Nišu organozovalo izložbu tranvaja u Galeriji Niškog kulturnog centra koja je otvorena 16. a zatvara se 23.novembra. Povod je podsećanje na dane kada su šinama kroz grad klizili tramvaji od Železničke stanice do Niške Banje, ali i inicijativa koja potiče iz ovog Udruženja da se ovo prevozno sredstvo vrati na niške ulice o čemu se već decenijama govori. U trenutku kada se >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << ekologija i zaštita životne sredine te smanjenje štetnih gasova koji su posledica saobraćaja, ovo rešenje je, prema mišljenju članova Udruženja ljubitelja niških tramvaja, idealno za čistiji vazduh u Nišu. Inicijativa je otvorena već gdoinama, a na nadležnima je, kažu u Udruženju da li će dogovoriti novom izazovu ili ne. Tramvaji su u Nišu saobraćali 28 godina do 1958.

                 „Danas u gradu imao 1500 autobusa. Tih 1500 autobusa istovremeno znači i 1500 auspuha, plus česti koje nestaju zbog trenja guma na tim autobusima. Sve to utiče na zagađanje životne sredine odnosno na zagađenje vazduha u Nišu, a sve završava u plućima Nišlija. Sve to može da se zameni sa šest tramvaja sa polascima na pet minuta. Osim toga postoje tramvaji sa kapacitetom od 420 mesta. Možete zamisliti koliko to atobusa menja.  To bi značilo  i smanjenje gužvi u saobraćaju. U ovom slučaju je vrlo bitna volja, vizija, a teški zadaci su nekome izazov“, kaže Dragan Ilić iz Udruženja ljubitelja niških tramvaja.

                O povratku tramvaja na niške ulice sve se češće govori a jedan od razloga što su oni prevozno sredstvo u mnogim evropskim gradovima. Lisabon u Portugaliji je, primera radi, jedan od gradova u kome saobraćaju tramvaji koji se, ne samo prevozno sredstvo, već i prava turistička atrakcija.

                 „ U planu postoji mogućnost da se tramvaji vrate na ulice i da se na taj način poveća atraktivnost Niša“,kaže Dragan Ilić.

                     Osim fotografija posetioci mogu da vide i crteže konstrukcije tramvaja,kao i tehničke crteže tramvajskog mosta kod Broja 6. ideji povratka tramvaja na niške ulice.

                     Tramvaji su u Niš došli još 1922. godine kao ratna reparacija za Prvi svetski rat, čekala se dokumentacija i oni su konačno počeli da voze od 1930. do 1958. godine. Napravljene su šine do Niške Banje. Jedna linija je išla do Ćele kule i to tri tramvaja, četvrti je išao do banje.   Nakon 27 godina organizovanog prevoza Nišlija, tramvaji su parkirani. Nafta je bila jeftina i tadašnja niška vlast odlučila je da pređe na autobuski prevoz.  Godine 1959.  na konjima su preko debala prebačeni tramvaji na brdo u Niškoj Banji i od njih je napravljeno svojevrsno vikend naselje jedinstveno u svetu. Posle nekoliko decenija  svih 15 tramvaja je sklonjeno iz Niške Banje, isečeno i prodato u staro gvožđe. Ostao je samo jedan, tramvaj Dragana Ilića, koji je unikatan po sebi, jer ga je proivela fabrika HAMA iz Hanovera, koja više ne postoji.

               Koliko su tramvaji značili Nišlijama potvrđuje i podatak da ih je oko 20 hiljada  izašlo da isprati poslednju vožnju koja je bila besplatna i završila se na okretnici kod Niške Banje.

3

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Povezane vesti

Izložba o niškim tramvajima

Izvor: B92, 21.Nov.2022

Udruženje ljubitelja niških tramvaja je povodom godišnjice tramvajskog saobraćaja u Nišu organizovalo izložbu tramvaja u Galeriji Niškog kulturnog centra.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.