Izvor: JUGpress.com, 08.Jul.2020, 08:27

Izložba izbor iz zbirke grafika, crteža i radova na papiru

NIŠ

Povodom  50 godina rada i postojanja, a u cilju prezentacije sopstvene kolekcije umetničkih dela, Galerija savremene likovne umetnosti Niš od 9.juna  u Oficirskom domu i Paviljonu u Tvrđavi  priređuje izložbu Izbor iz Zbirke grafika, crteža i radova na papiru autora Sonje Vukašinović i Emilije Bilić.  Time se nastavlja ciklus izložbi kojima ustanova obeležava značajan jubilej.

                          Zbirka grafika, crteža i radova >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << na papiru je najobimnija u fondu i broji 607 dela, od kojih su najzastupljenije grafike izvedene u različitim tehnikama visoke, duboke i ravne štampe, zatim crteži i radovi na papiru. Formirana je tokom pola veka postojanja ustanove, zahvaljujući Likovnoj koloniji „Sićevo“,  Grafičkoj radionici „Sićevo“, rezidencijalnim programima, poklonima umetnika i otkupima nakon samostalnih i kolektivnih izložbi.  Obuhvata radove jugoslovenskih i srpskih, kao i stranih umetnika, koji su bili prisutni na likovnoj sceni u periodu od  1970. do danas.

                         U Oficirskom domu biće prezentovano oko 60 grafika i crteža srpskih i jugoslovenskih umetnika. Ovom  izložbom može se sagledati razvoj grafičke umetnosti i raznovrsnost tehnika na ovim prostorima, počev od drvoreza, linoreza, bakropisa, akvatinte, mecotinte, suve igle, sito štampe i digitalnog printa.Po sadržaju dela zbirke su zasnovana na različitim tematskim prikazima, od pejzaža, portreta, figuracija, preko apstraktnih i asocijativnih prikaza i geometriskih kompozicija.

                                Kada je o crtežima reč, u Zbirci su pored klasičnih, koji su zadržali svoju tradicionalnu dimeniju, preko bojenih i kolaža, prisutna  vešta eksperimentisanja sa različitim materijalima i samim tim rušenja kanona klasičnog crteža. Ne samo zbog svoje zastupljenosti   već i kvaliteta,  dokaz su da je ova disciplina  opstala bez obzira na sve provokacije savremenog društva i nove tehnologije i da je jednako tretirana, kao veoma važan segment savremene umetnosti kod nas.

                      U Paviljonu  u Tvrđavi biće izloženo 40 radova stranih stvaralaca nastalih u periodu od 1968. godine do danas.  Izložba daje uvid u tokove razvoja grafičke umetnosti u svetu poslednjih pedeset godina, ali i smer kojim savremeno stvaralaštvo ide, kao i spremnost grafike, da možda više nego drugi vidovi likovnog izražavanja, prihvati intenzivne promene i pojave u svetu umetnosti.

                          Najveći broj potiče iz perioda nakon dvehiljadite godine, što govori u prilog intenzivnijoj  međunarodnoj saradnji, ali i značaju osnivanja Grafičke radionice.

                           Raznovrsnost poetika i širok dijapazon grafičkih tehnika izloženih dela, mogu se pripisati obuhvaćenim vremenskim periodom od pola veka, dinamičnim  promenama i kretanjima na polju umetnosti, uticaju sredine iz koje umetnici dolaze…

                          Izložba će za publiku, uz poštovanje preporuka i mera prevencije biti otvorena  do 2.avgusta.

                        Galerija SLU je do sada povodom jubileja priredila izložbe Izbor iz Zbirke savremenog slikarstva, Zbirke savremene skulpture i  Zbirke novih medija, a od 15.septembra planirana je izložba dela iz Zbirke likovnih umetnika Niša.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Povezane vesti

Grafici, crteži i radovi na papiru - izložba u Nišu na 2 lokacije

Izvor: JužneVesti.com, 08.Jul.2020

Povodom 50 godina rada i postojanja, a kako bi prezentovali sopstvenu kolekciju umetničkih dela, Galerija savremene likovne umetnosti Niš od 9. jula u Oficirskom domu i Paviljonu u Tvrđavi priređuje izložbu Izbor iz Zbirke grafika, crteža i radova na papiru. ..Autorke izložbe su Sonje Vukašinović...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.