Izvor: JUGpress.com, 23.Avg.2019, 17:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba 3D slike Nebojše Jakšića

MEDVEĐA

U holu Kulturnog centra u Medveđi u toku je izložba slika autora Nebojše Jakšića, pod nazivom “Scroll saw – Filmfaces” i “Scroll saw – animals”. Portreti glumaca i slike životinja, koji su izloženi, urađeni su u trodimenzionalnom formatu, odnosno kao 3D slike.

Scroll saw ili tehnika šupljeg duboreza kojom je rađena uglavnom celokupna postavka, predstavlja igru svetlosti i senki, čime slika dobija na dubini i samim tim deluje trodimenzionalno. >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com <<

Rađene su na šper ploči od 10 mm, dok su ostale koje nemaju šupljine nastale spajanjem više tanjih slojeva drveta različitih nijansi čime se stvara reljefnost i punoća.

Nebojša Jakšić, diplomirani arhitekta, ovom tehnikom je počeo da se bavi pre desetak godina.

Prvu izložbu priredio je 2014. godine u Leskovcu, a izlagao je još i u Lebanu, Medveđi, Sijarinskoj Banji i na filmskom festivalu u Sopotu. Trenutno učestvuje sa jednim radom na festivalu ”Dani Bate Stojkovića” u Vrnjačkoj Banji, a u planu je postavka portreta glumaca za festival filmske režije u Leskovcu i izložba u Beogradu.

Iako stalno radi na novim slikama, veliki broj se nije našao na ovoj postavci, jer su odranije u rukama poznatih i uglednih ljudi, poput ambasadora stranih zemalja, ministara i državnika koji su darivani tokom zvaničnih poseta.

Cene slika su veoma skromne za trud i vreme koje umetnik ulaže u svaku ponaosob, a, primera radi, u svetu radovi u ovoj tehnici imaju visoku cenu i širu primenu, jer je sama tehnika kreativna. U Srbiji nekolicina umetnika radi ovom tehnikom, tako da je traženost i narudžbina portreta u porastu. Osim tehnikom Scroll saw, Nebojša Jakšić bavi se i pirografijom, kaligrafijom i airbrush tehnikom.

Zainteresovani mogu izložbu pogledati u narednih mesec dana u holu Kulturnog centra Medveđe.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.