Izvor: JUGpress.com, 12.Jul.2023, 11:07

Istorijski arhiv tokom leta otganizuje u Tvđavi radionice za decu od 8 do 14 godina

NIŠ

Istorijski arhiv Niš  i ovog leta organizuje kreativne radionice „ArhiVirenje kroz Tvrđavu“, za decu uzrasta od 8 do 14 godina. Oni će imati priliku da od 18. jula do 24. avgusta svakog utorka i četvrtka, u terminu od 11 do 12.15 sati učestvuju u radionicama na kojima će na interaktivan i kreativan način moći da se upoznaju sa arhivskom građom koja se čuva u arhivu ali i sa istorijom Tvrđave. Radionice vode istoričarka i arhivistkinja Nina Stojanović i istoričarka >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Anastasija Pejčić. Istorijski arhiv radionice organizuje uz podršku Ministarstva kulture.Ovim radionicama se Istorijski arhiv uključuje i u obeležavanje jubileja tri veka niška Tvđave.

                            „ArhiVirenje“ je prva radionica koja će se  održati 18. jula, i na njoj će učesnici moći da prošetaju zgradom Arhiva i da upoznaju njegove kutke prateći smernice u vidu zagonetki. Koristeći QR-kod obići će virtuelnu izložbu „Prozori Istorijskog arhiva govore“.

                              Druga radionica, „Mikro-istorija“ zakazana je za 20. jul. Učesnicima radionice biće predstavljena dokumenata na mikrofilmu, a učesnici će se i sami oprobati u mikrofilmovanju.

                           Radionica „Čujte i počujte“, održaće se 25. jula i na njoj će učesnici da se upoznaju  sa plakatima i pozivnicama. Tokom radionice i  oni će sami moći da kreiraju sopstvene primerke plakata i pozivnica.

                          „Osvajanje Tvrđave“ je radionica zakazana za 27. jul, i ona će pružiti polaznicima uvid u digitalizovane mape Tvrđave. Podeljeni u grupe, oni će uz kopije mapa krenuti u potragu Tvrđavskih kapija.

                        Prva radionica u avgustu je  „Spomenici kroz štampu“, i zakazana je za prvi dan u ovom mesecu.  Učesnici radionice će, koristeći zbirke stare štampe, da se upoznaju sa kulturno istorijskim spomenicima  Niša o kojima je pisano. Na radionici će pokazati i svoju kreativnost  u ulozi novinara sa  zadatkom da napišu sopstvene članke  o istorijskim događajima ili ličnostima.

                       Šesta radionica „Čitajmo prošlost“ predviđena za 3. avgust, približiće rad u biblioteci i omogućiće im istraživanje matičnih knjiga, kako bi kreirali svoje porodično stablo. Potom sledi radionica  „Tragom istorije“  koja će se održati 8. avgusta, i predviđena je za posetu objektima i spomenicima u okviru Tvrđave. Na ovu će se nadovezati još dve radionice „Oživimo viteštvo“, 10. i 15. avgusta koje će takođe biti održane u prirodi, a demonstratori u kostimima će učesnicima dočarati srednjevekovnu prošlost Tvrđave.

                       Radionica „Pisaću ti pisma duga“, predviđena za 17. avgust i vratiće učesnike staroj tradiciji pisanja pisama, oživljavajući nekadašnji duh prenošenja poruka. Kroz radionicu „Otisak prošlosti“, koja će se održati 22. avgusta, osnovci će praviti svoje pečate, izražavajući svoju kreativnost, rešavaće asocijacije i takmičiti se u kvizovima znanja.                         Tokom završne radionice 24. avgusta, koja nosi naziv „Tvrđava u slici“, učesnici će zaroniti u svet fotografija i vratiti se u prošlost koristeći naočare za virtuelnu realnost u sklopu  izložbe „Tri veka Niške tvrđave (1723-2023)“, dok će u drugom delu radionice i sami postati fotografi tvrđavskih pejzaža. Od nastalih fotografija biće napravljen zajednički foto-album

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.