Izvor: JužneVesti.com, 24.Feb.2020, 10:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istoričar Milivoj Bešlin: Region u stanju neobjavljenog rata

Ako je suditi po režimskim medijima i naslovnim stranama tabloida, u regionu vlada stanje "neobjavljenog rata", izjavio je u intervjuu FoNetu istoričar Milivoj Bešlin, ukazujući da je situacija pregrejana i da je razlog za to što su krize otvorene istovremeno, a ne jedna po jedna, kao ranije.

Gostujući u serijalu Kvaka 23 Danice Vučenić, Bešlin tvrdi da su inspiratori kriza u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini "izvan Podgorice i Banjaluke i da se nalaze u Beogradu >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << i Moskvi".

Konstantno otvaranje srpskog pitanja, kao teritorijalnog problema, ne može da završi dobro - rekao je Bešlin.

Prema njegovom stavu, iz Beograda i Moskve koriste određene strukture Crnoj Gori i BiH kao "električne zečeve" koji pokušavaju da ih destabilizuju, a da na Balkanu, istovremeno, održe stanje zamrznutog političkog konflikta.

Bešlin to stanje dovodi u vezu sa Rusijom, ali ga posmatra i u kontekstu globalnih odnosa, "zapadno-ruske kontradikcije i pokušaja Rusije da povrati političke pozicije, uz upotrebu zapadnog koncepta meke moći.

Mi gledamo revitalizovano stanje Hladnog rata koji se odvija preko Balkana i koji je više od dva veka Rusiji pogodan teren za ispoljavanje njenih imperijalnih pretenzija. Bez štete po samu sebe, Rusija se tu odmerava sa Zapadom, što se sada najbolje vidi na slučaju Kosova, koje je možda najurgentniji zamrznuti konflikt - smatra Bešlin.

On naglašava da Rusija ima pravo "na sopstvene interese, kao regionalna i svetska sila, ali je pitanje svih nas na Balkanu koliko pratimo svoje, a koliko interese velikih sila".

Kompletnu emisiju možete pogledati u videu na vrhu teksta.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.