Inicijativa ratnih veterana da ulica u Vlasotincu ponese ime Novice Kostića

Izvor: JužneVesti.com, 06.Dec.2021, 14:01

Inicijativa ratnih veterana da ulica u Vlasotincu ponese ime Novice Kostića

Da se Ulica 1. oktobar u Vlasotincu preimenuje u Ulicu Novice Kostića, ratnog veterana koji je preminuo u decembru prošle godine, predložili su iz Centra za nenasilnu akciju, čiju inicijativu je, kako navode, podržala porodica, ali i stanovnici te ulice.

Kako saopštavaju iz Centra za nenaslinu akciju, upravo će to biti povod i za održavanje komemorativne svečanosti u sredu, 8. decembra, kada će grupa učesnika ratova iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije predati predstavnicima >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Opštine Vlasotince inicijativu za promenu naziva ulice.

Događaju će prisustvovati brojni učesnici rata, nekadašnji neprijatelji, koji su se posle ratnog iskustva angažovali na pomirenju i izgradnji mira na prostoru bivše Jugoslavije, a sa kojima Centar za nenasilnu akciju sarađuje dugi niz godina. Novica Kostić je bio jedan od prvih veterana koji su prepoznali svoju odgovornost i ulogu u izgradnji mira i sa kojim smo sarađivali skoro dve decenije - navodi se u saopštenju.

Novica Kostić je rođen u selu Dobrovišu u opštini Vlasotince, 1960. godine. Učesnik je oružanih sukoba 1991. godine u Hrvatskoj, kao rezervista bivše JNA.

Teško je ranjen 4. novembra 1991. godine, u Karlovcu, kada je iz zapaljenog tenka spašavao 19-godišnjeg vojnika JNA koji se u njemu nalazio.

Posle ranjavanja, Novica Kostić ostao je trajni invalid, bez jedne noge, sa mnogo povreda i trajno narušenog zdravlja, zbog čega je imao niz operacija. Poslednja koju je morao da obavi bila je u leto 2019. godine.

Bio je predsednik Udruženja ratnih vojnih invalida u Vlasotincu do svoje smrti 12. decembra 2020. godine.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.