Izvor: JUGpress.com, 15.Feb.2024, 23:05

Inicijativa “Proglas” iznela spisak minimalnih uslova za održavanje narednih izbornih procesa

BEOGRAD

Inicijativa “Proglas” iznela je spisak minimalnih uslova za održavanje narednih izbornih procea. Sudija Apelacionog suda Miodrag Majić rekao je da su dve reči ključne za izlazak iz postizborne, ustavne i političke krize, a to su minimalni uslovi i odgovornost. Profesor Pravnog fakulteta Miodrag Jovanović napominje da bi učešće na svakim sledećim izborima bilo besmisleno ukoliko se ne ispune predloženi minimalni uslovi.

„Bez odgovornosti za ovo >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << što se dogodilo, bez odgovornosti za situaciju u koju smo dovedeni, duboko smo uvereni mi nećemo ići dalje, i ovakve stvari će se pre ili kasnije ponavljati. Bez minimalnih uslova bilo kakvo formiranje vlasti na različitim nivoima bi bilo nelegitimno, a bilo kakvi naredni izbori bi bili besmisleni“, rekao je Majić na konferenciji za medije incijative „Proglas“ na kojoj će biti predstavljena platforma sa setom minimalnih uslova za održavanje budućih izbora.

Profesor Miodrag Jovanović izneo je četiri minimalna uslova da održavanje narednih izbornih procesa bez kojih, kako je rekao, nijedan izborni postupak nema smisla.

1. Revizija postojećeg i sastavljanje tačnog biračkog spiska

„Neophodno je da nezavisna komisija sačinjena od međunrodnih i domaćih eksperata sprovede reviziju biračkog spiska u skladu sa međunarodnim standardima i preporukama ODIHR-a i posle utvrđivanja činjeničnog stanja pristupi uspostavljanju tačnog biračkog spiska i uspostavljanju mehanizama koji osiguravaju njegov integritet“, rekao je Jovanović na konferenciji za medije „Proglasa“.

On je istakao da su modaliteti, odnosno tehnički oblici ovog rešenja u nešto što pripada radu i nalazima eksperata i relevantnih političkih subjekata.

„Ovaj načelni stav koji Proglas zastupa je stanovište na kojem stoji i organizacija CRTA“, naveo je profesor Jovanović.

2. Održavanje svih preostalih izbora u isto vreme

3. Overa potpisa za podršku kandidaturi samo kod notara i sudu

Jovanović je podsetio da su uoči izbora „na brutalan“ način falsifikovani potpisi podrške kadidature određenih lista.

„Ono što je bilo definitino utvrđeno je da je najveći broj tih falsifikata došao od opštinskih overitelja. Zahtev je da se u svakom narednom ciklusa podrška kandidaturi mora biti javno-beležnički, odnosno sudski overena. Apel javno-beležničkoj komiri je da se ona stara o tome da ako se utvrdi ikada da neko od javnih beležnika falsifikuje potpis, postoji član zakona koji ustanovljava odgovornost, praktično oduzimanje pravao o javno-beležničkoj delatnosti jer je reč o teškom prestupu“, objasnio je profesor Pravnog fakulteta.

4. U nazivu liste ne sme biti ime onoga ko nije kandiat

„Zahteva se da u svim izbornim postupcima nazivi lista ne smeju sadržavati imena lica koj inisu na listi kandidata. Ovom kampanjom je dominirao predsednik Republike, iako se nije pojavljivao nigde u ulozi kandidata, što je dovelo do besmislene situacjie da je ne mali broj građana verovao da je učestvovao na predsedničkim izborima“, podsetio je Jovanović.

5. Medijski pluralizam

„Kada je reč o medijskom pluralizmu, neophodno je preuzeti što pre i što brže konkretne mere da bi se medijska zastupljenost različitih političkih opcija i uravnoteženost izveštavanja o njima koliko-toliko popravila. Medija slika je katastrofalna i ne obezbeđuje minimum jednakosti političkih aktera“, istaknuto je na konferenciji „Proglasa“.

6. Pravna i politička odgovornost za izborni inženjering

„Poslednji uslov tiče se onoga što je sudija Majić pomenuo, da je neophodno uspostavljanje pravovremene i neselektivne odgovornosti zbog kršenja zakona u prethodnom i narednim izbornim procesima“, kazao je Jovanović.

On je istakao da je na „Proglasu da insistira načelno, a na političkim akterima da tu borbu konretizuju i usmere da ondređena lica.

Predstavljajući platformu minimalnih izbornih uslova, profesor Jovanović je rekao da je režim Aleksandra Vučić na izborima održanim 17. decembra poslao jasnu poruku da ono što je organizovao i nazvao izborima je nešto na čemu niko drugi sem njega ne može da osvoji vlast

Izvor: N1

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.