In memoriam: Tuvi Jusefović

Izvor: JužneVesti.com, 22.Okt.2020, 11:49

In memoriam: Tuvi Jusefović

Jedan od poslednjih Piroćanaca koji je preživeo stradanje pirotskih Jevreja i deportaciju u logor 1943. godine, doktor Tuvi Jusefović, preminuo je juče u 81. godini u izraelskom gradu Berševa.

Svega nekoliko ljudi imalo je sreću da izbegne deportaciju u logor Treblinka u Poljskoj, a među njima je bio i tadašnji četvorogodišnji Tuvi Jusefović sa svojom majkom, koje je sigurne smrti, prema istorijskim podacima, spasao jedan Piroćanac.

On je tada izbegao u Bugarsku, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << u Pirot se vratio po okončanju rata, a do 1951. godine živeo je u Beogradu. Tada se odselio u Izrael, a u Pirot se vraćao nekoliko puta.

Piroćanci su mu posvetili i dokumentarni film Priča o višnji, a ekipa filma oprostila se od svog junaka.

Nismo očekivali da će Priča o višnji biti omaž dr Tuviju. Ali, kao što je i sam doktor govorio: Deco, i smrt je deo života. Dr Tuvi je bio jedan od poslednjih Sefarda iz Pirota. Kada smo ga posetili u Berševi prošle, 2019. godine, rekao nam je pred svojom porodicom i gostima - Dragi Piroćanci, vi ste spasili mene i moju porodicu. Hvala vam - poručuje ekipa filma.

Podsetimo, u noći između 12. i 13 marta 1943. godine, 158 Piroćanaca jevrejske nacionalnosti odvedeno je iz svojih kuća, a svi su ubijeni u nacističkom logoru Treblinka.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.